Zpátky do školy aneb hrozí dětem, že bez přípravy v létě „zvlčí“?

24. 08. 2021

Někteří rodiče mají obavu, co s dětmi udělají dva měsíce prázdnin. Přechod z volných letních dní zpět k povinnostem nebývá zcela samozřejmý. Je ale dobrý nápad dětem o prázdninách nachystat učení?


Učení do prázdnin nepatří

Ani psychologové nejsou zcela názorově jednotní. Nicméně spíše zatěžovat děti učivem během léta nedoporučují. Berte to tak, že prázdniny jsou pro děti časem zaslouženého odpočinku, podobně jako pro vás dovolená.

Do původního režimu se děti dokáží zase vrátit, až to bude na počátku školního roku nutné. Navíc se s obdobím aklimatizace počítá i ve škole. Kantoři v prvních týdnech dopřejí dětem prostor a nekladou na ně tak vysoké nároky.

Pakliže má dítě v některém předmětu rezervy a vysvědčení nedopadlo úplně ideálně, můžete podle odborníků v posledních dvou týdnech prázdnin začít opatrně s opakováním látky.

To by mělo mít nenásilnou, spíše hravou formu. Navíc je nutné děti nepřetěžovat. Opakování věnujte maximálně 15 minut denně. Zásadně se experti na dětskou duši vymezují proti tomu, abyste děti učili novou látku. To je úkolem pedagoga ve škole.

Aplikujte školu hrou

Nemá-li dítě zásadní mezery v probírané látce, dopřejte mu tedy o prázdninách pauzu. Vhodné je pokusit se přetavit teoretické poznatky ze školy do praxe: Vyrazte na hrady a zámky za poznáním historie, vezměte je do lesa a ukazujte jim rostliny či zvířata nebo je pošlete do obchodu, ať se naučí počítat rovnou v praxi. Ostatně už dětský psycholog Zdeněk Matějček, světově uznávaná autorita svého oboru, zastával „školu života“.

Dítě však do učení není vhodné za každou cenu nutit. A to ani za předpokladu, že tentokrát domů nepřineslo dobré známky. Nemá smysl je za špatné vysvědčení jakkoli trestat. Na známkách už stejně nic nezměníte.

A pokud chcete dosáhnout zlepšení studijních výsledků svého potomka do budoucna, smysl má především pozitivní motivace. Z trestu nemá radost skutečně nikdo. Navíc se psychologové shodují, že školní výsledky dětí jsou minimálně částečnou vizitkou i samotných rodičů.

  • Státní maturita z českého jazyka 2024
    Maturita z českého jazyka je povinnou součástí maturity. Skládá se ze třech částí. První část tvoří  písemná část, tedy sloh. Potom přijde na řadu didaktický test a nakonec ústní část.
  • Studijní tipy, jak zvládnout učení?
    V dnešním článku se chci věnovat nesmírně důležitému tématu, a to je jak studovat. Možná si myslíte, že to moc nedává smysl, vždyť to přece už dávno víte, chodíme přece do školy! Zkusme se na to ale podívat takto: 
  • Doučujete za férových podmínek?
    Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny a nebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.
  • Získávání studentů na facebookových skupinách
    Práce lektora nekončí jenom u samotného lektorování, ale důležité je se zaměřit i na sebepropagaci a jít novým zákazníkům naproti. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém bychom vám rádi v krátkosti shrnuli, jakým způsobem se prezentovat, a dokonce jakým způsobem oslovit potencionální studenty.
  • Úvod do psychologie
    Psychologie pochází z řeckého psyché (duševno) a logia (věda). Je to věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí. Snaží se je popsat, vysvětlit a predikovat.