Za úsilí ve škole sladká odměna: Čím dítě ocenit a jak ho motivovat ke zlepšení

21. 09. 2021

Učíš se pro sebe. Taky si tohle prohlášení ze svého dětství pamatujete? Je to opravdu tak? Měli bychom děti za dobré známky odměňovat? A čím je opravdu účinně motivovat k učení?


Jak ocenit dítě za známky?

Psychologové jsou poměrně zdrženliví vůči pravidelnému odměňování dětí za jejich školní výsledky. Učit by se dítě mělo kvůli sobě, jde o jeho osobní zodpovědnost. Ocenit si podle nich zaslouží spíše celoroční úsilí v podobě vysvědčení.

A pozor, známý dětský psycholog Václav Mertin říká, že větší hodnotu než materiální odměna má čas, který společně se svým dítětem strávíte.

Vzít ho na zmrzlinu, kde si můžete nerušeně povídat, zkrátka funguje mnohem lépe než mimořádný příspěvek ke kapesnému. Byť peníze jsou samostatnou kapitolou a rozhodně byste je z dětského života škrtat neměli. Finanční gramotnost je pro dítě v dnešním světě nadmíru potřebná.

Zcela nevhodná je i odměna ve formě času stráveného na počítači. Možná vás to bude svádět k tomu dítěti povolit „zcela výjimečně“ za jedničky hodinu navíc u Minecraftu. Využíváním počítačových her formou trestu a odměny však v mladém člověku lze vychovat pokřivený náhled, v jehož rámci počítačové hry přeceňuje. Trvejte proto důsledně na dodržování pravidel, desetileté a starší děti by neměly trávit u PC víc než hodinu denně.

Jak dítě motivovat ke zlepšení ve škole

Ocenění je na závěr školního roku na místě, i když vysvědčení nedopadlo podle vašich představ. Dítě se zkrátka snažilo a je vhodné to uznat.

Za rok známky dopadnou třeba lépe. Ostatně postarat by se o to měl nejen školák, ale také vy. Vysvědčení je vizitkou za uplynulý půlrok. Proto je nutné případné slabiny odhalit včas a nenechat situaci vygradovat až do fáze špatných známek. A to se vám určitě nestane, když si budete školních výsledků svého potomka včas všímat.

A jak dítě motivovat k tomu, aby si ve škole příští rok vedlo s větším úspěchem? Přečtěte si tento článek, kde najdete několik tipů. Podle odborníků externí motivátory fungují jen krátkodobě.

Daleko silnějším motorem je přirozená zvídavost a později touha být lepší než ostatní a někam to tzv. „dotáhnout“. Svůj význam má i vaše pochvala, a to raději ta neverbální než slovní. Pohlazení či úsměv dokáží mnohdy mnohem více než okázalé opěvování potomkových dovedností.

  • Státní maturita z českého jazyka 2024
    Maturita z českého jazyka je povinnou součástí maturity. Skládá se ze třech částí. První část tvoří  písemná část, tedy sloh. Potom přijde na řadu didaktický test a nakonec ústní část.
  • Studijní tipy, jak zvládnout učení?
    V dnešním článku se chci věnovat nesmírně důležitému tématu, a to je jak studovat. Možná si myslíte, že to moc nedává smysl, vždyť to přece už dávno víte, chodíme přece do školy! Zkusme se na to ale podívat takto: 
  • Doučujete za férových podmínek?
    Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny a nebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.
  • Získávání studentů na facebookových skupinách
    Práce lektora nekončí jenom u samotného lektorování, ale důležité je se zaměřit i na sebepropagaci a jít novým zákazníkům naproti. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém bychom vám rádi v krátkosti shrnuli, jakým způsobem se prezentovat, a dokonce jakým způsobem oslovit potencionální studenty.
  • Úvod do psychologie
    Psychologie pochází z řeckého psyché (duševno) a logia (věda). Je to věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí. Snaží se je popsat, vysvětlit a predikovat.