Vazba hay que + infinitiv

16. 09. 2021

Opět se zde budeme zabývat výrazem hay, který je velmi důležitý, když chceme  vyjádřit, že se někde něco nachází, anebo kolik toho někde je. 


Čeká nás vysvětlení zajímavého spojení hay + que + infinitiv.  

V prvé řadě si musíme uvědomit a zapamatovat, že vazba hay + que + infinitiv se používá tehdy, chceme-li vyjádřit nějakou nutnost, anebo povinnost

Může se nám při tomto vybavit jiná slovesná vazba ve španělštině, a to tener  que, což znamená muset, takže také to inklinuje k nějaké povinnosti či nutnosti. 

Nicméně rozdíl mezi těmito dvěma výrazy je ten, že vazba hay + que +  infinitiv je neosobní

Jelikož hay samo o sobě je neosobní tvar, bude tedy i takováto vazba neosobní. Pojďme si to ukázat v praxi! 

Doslovný překlad hay + que + infinitiv = je nutno, je třeba

• En la universidad hay que estudiar mucho. 

– Na univerzitě se musí hodně studovat/ je nutné hodně studovat. Je tu nevyjádřený podmět: co se musí na univerzitě? (to ono) 

• En la ciudad hay que limpiar. 

– Ve městech se musí uklízet/je třeba uklízet.

Zajímá vás více ze španělštiny?

Pomůžeme vám, zajistěte si u nás doučování

  • Státní maturita z českého jazyka 2024
    Maturita z českého jazyka je povinnou součástí maturity. Skládá se ze třech částí. První část tvoří  písemná část, tedy sloh. Potom přijde na řadu didaktický test a nakonec ústní část.
  • Studijní tipy, jak zvládnout učení?
    V dnešním článku se chci věnovat nesmírně důležitému tématu, a to je jak studovat. Možná si myslíte, že to moc nedává smysl, vždyť to přece už dávno víte, chodíme přece do školy! Zkusme se na to ale podívat takto: 
  • Doučujete za férových podmínek?
    Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny a nebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.
  • Získávání studentů na facebookových skupinách
    Práce lektora nekončí jenom u samotného lektorování, ale důležité je se zaměřit i na sebepropagaci a jít novým zákazníkům naproti. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém bychom vám rádi v krátkosti shrnuli, jakým způsobem se prezentovat, a dokonce jakým způsobem oslovit potencionální studenty.
  • Úvod do psychologie
    Psychologie pochází z řeckého psyché (duševno) a logia (věda). Je to věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí. Snaží se je popsat, vysvětlit a predikovat.