Tipy pro úspěšný nástup zpátky do školy

22. 08. 2021

S propuknutím nového školního roku je potřeba děti zklidnit a připravit je na režim, který je po návratu do lavic opět čeká. Jak jim začátek školy usnadnit?


Kontrola oblečení a pomůcek

Zkontrolujte pomůcky, jako jsou přezůvky, oblečení na tělocvik, školní taška, věci na výtvarnou výchovu, případně i vybavení na kroužky. Co je nepadnoucí, nevyhovující nebo rozbité, to je potřeba vyměnit

Řada nových věcí se bude dále dokupovat. Nenechávejte návštěvu papírnictví a dalších obchodů až na konec srpna. Ušetříte si nervy ve frontě plné nervózních rodičů, kteří ve spěchu nesehnali příslušné pastelky nebo požadovaný počet obalů na písanku.

Současně je vhodné si už před začátkem školního roku ujasnit, kde bude mít dítě svůj pracovní prostor a jak bude uspořádán. To znamená, kde bude dítě psát úkoly, kam si bude ukládat sešity, učebnice atd.

Úprava režimu

Děti budou muset po prázdninách opět brzy vstávat a čeká je sezení v lavicích přesně ohraničené zvoněním. Prázdninová volnost zkrátka skončila.

Ze zkušeností rodičů vyplývá, že poslední týden prázdnin je dobré si vyzkoušet „školní režim“ nanečisto. Nastavte časy usínání i vstávání na podobný čas, který bude vyžadovat později i škola. A buďte důslední, i když se dětem nebude příliš chtít.

Na škodu není ani zavést do dne další rituály v podobě pravidelného času oběda a večeře či večerní hygieny. Vytvořit si u příležitosti počátku školního roku můžete i rituály vlastní, například dobrou snídani.

Trpělivost a pochopení

Je na vás rodičích, abyste dětem vstup do nového školního roku ulehčili. Buďte milí, chápaví a trpěliví. Nezlehčujte pocity dítěte, ať jsou jakékoli.

Dejte mu najevo, že i negativní emoce jsou normální a projevte pro jeho vnitřní svět pochopení. Ne každé dítě se na návrat do školních lavic těší, zejména to platí pro ty starší. Dítě může trpět obavami, zvýšenou úzkostí, ale i výbuchy vzteku.

Zpozorněte, pakliže dítě začne pociťovat jakékoli fyzické obtíže. Pokud si stěžuje na nevolnost nebo bolest hlavy, může takováto reakce být normální odezvou na stres, ale i skutečným symptomem nemoci.

  • Státní maturita z českého jazyka 2024
    Maturita z českého jazyka je povinnou součástí maturity. Skládá se ze třech částí. První část tvoří  písemná část, tedy sloh. Potom přijde na řadu didaktický test a nakonec ústní část.
  • Studijní tipy, jak zvládnout učení?
    V dnešním článku se chci věnovat nesmírně důležitému tématu, a to je jak studovat. Možná si myslíte, že to moc nedává smysl, vždyť to přece už dávno víte, chodíme přece do školy! Zkusme se na to ale podívat takto: 
  • Doučujete za férových podmínek?
    Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny a nebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.
  • Získávání studentů na facebookových skupinách
    Práce lektora nekončí jenom u samotného lektorování, ale důležité je se zaměřit i na sebepropagaci a jít novým zákazníkům naproti. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém bychom vám rádi v krátkosti shrnuli, jakým způsobem se prezentovat, a dokonce jakým způsobem oslovit potencionální studenty.
  • Úvod do psychologie
    Psychologie pochází z řeckého psyché (duševno) a logia (věda). Je to věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí. Snaží se je popsat, vysvětlit a predikovat.