Stres útočí i na děti: Jak skloubit kroužky a školu?

13. 09. 2021

Snažíte se smysluplně naplnit svému potomkovi volný čas s pomocí kroužků? Jak je skloubit tak, aby byly radostí, nikoli zátěží, potažmo aby netrpěla školní docházka?


Potřebuje dítě kroužek?

V pondělí keramika, v úterý angličtina, ve středu fotbal a ve čtvrtek zpěv. Kroužky se stávají předmětem debat i „pískovištní“ soutěživosti. Maminky se totiž už klidně u batolat v hojné míře trumfují, kolik toho jejich ratolest zvládá.

Rodiče si přejí dítě rozvíjet a současně chtějí, aby zkrátka nemělo čas zlobit. Někteří dospělí jsou navíc sami příliš vytížení na to, aby se svým potomkem trávili odpoledne čas.

Váháte, zda vaše dítě kroužek skutečně potřebuje? Nebude mít moc aktivit a nezačne na úkor zábavy dokonce šidit školu?

Psychologové se shodují, že současným dětem chybí fyzická aktivita, za vhodné proto považují sportovní kroužky. Dbejte ale na zájmy i preference dítěte. Chce chodit do skauta nebo na výtvarku? Dopřejte mu to. Do cca dvanácti let jsou děti přelétavé a v zájmech se hledají, je normální, pokud kroužků vystřídají víc.

A nezoufejte, pokud vaše dítě nemíní chodit nikam, některým dětem zkrátka stačí družina. Oželet daný kroužek psychologové doporučují, i když v dítěti evidentně dřímá například hudební talent. Zapsat ho třeba na klavír a snažit se dítě motivovat můžete, ale pokud ho aktivita nebaví, postrádá vaše snaha smysl.

Kdy začít s kroužky a kolik jich dítěti povolit

S kroužky má opodstatnění obecně začít až ve druhém pololetí první třídy, kdy si dítě zvykne na nový systém. Prvňáčkovi bohatě stačí kroužek jediný. Po dobu školní docházky by pak podle temperamentu a osobních preferencí mělo dítě docházet nejvýše na tři kroužky. Nejméně jedno odpoledne by mělo mít určitě pro sebe.

U sportovních kroužků vezměte v potaz, že váš rodinný program navíc „nabobtná“ o turnaje či soutěže. I pokud potomek sám chce, budete schopni a ochotni to časově jako rodina zvládnout?

Jak poznáte, že je dítě jednoduše přetížené? Pokud je unavené, plačtivé, případně už se projevilo zhoršení školních výsledků, je načase ubrat. Některé děti se potýkají kvůli nadměrnému vypětí i s poruchami spánku a imunity.

Současné děti trpí podle odborníků nikoli nedostatkem podnětů a tím, že by je rodiče nerozvíjeli. Dnešní generace má naopak stimulů příliš. Paradoxně jim tak chybí nuda. Děti mohou být v důsledku toho apatické nebo naopak rozrušené. Neustálými aktivitami dětem ničíme kreativitu a pěstujeme v nich nesamostatnost.

Proč je nadbytek kroužků škodlivý pro celou rodinu

Nadměrné množství kroužků navíc zatěžuje logisticky i finančně celou rodinu. Za pololetí se ceny některých kroužků vyšplhají i na částku vyšší než 10 000 Kč.

Rodiče navíc musí vyřešit otázku, kdo dítě na kroužek odveze a kdo ho dopraví domů, pokud se nejedná o kroužky přímo ve škole, které jsou organizačně lépe zvládnutelné.

Sebe samotné tak často „pasují“ do role věčného taxikáře, který jen na dítě čeká v autě. Pokud navíc opravdu prostor na pravidelné odvádění a vyzvedávání nenajdou, z rodinného rozpočtu rázem „vyletí“ další prostředky za paní na hlídání.

Zvažte, jestli je proto nutné vozit dítě na další trénink a jestli pro něj i pro sebe neuděláte mnohem víc, když ho vezmete třeba projet se na kole.

  • Státní maturita z českého jazyka 2024
    Maturita z českého jazyka je povinnou součástí maturity. Skládá se ze třech částí. První část tvoří  písemná část, tedy sloh. Potom přijde na řadu didaktický test a nakonec ústní část.
  • Studijní tipy, jak zvládnout učení?
    V dnešním článku se chci věnovat nesmírně důležitému tématu, a to je jak studovat. Možná si myslíte, že to moc nedává smysl, vždyť to přece už dávno víte, chodíme přece do školy! Zkusme se na to ale podívat takto: 
  • Doučujete za férových podmínek?
    Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny a nebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.
  • Získávání studentů na facebookových skupinách
    Práce lektora nekončí jenom u samotného lektorování, ale důležité je se zaměřit i na sebepropagaci a jít novým zákazníkům naproti. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém bychom vám rádi v krátkosti shrnuli, jakým způsobem se prezentovat, a dokonce jakým způsobem oslovit potencionální studenty.
  • Úvod do psychologie
    Psychologie pochází z řeckého psyché (duševno) a logia (věda). Je to věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí. Snaží se je popsat, vysvětlit a predikovat.