Řešte doučování včas, ať nedoháníte známky na poslední chvíli

25. 08. 2021

Vysvědčení bývá stresujícím momentem pro některé děti i rodiče. Mnoho náročných chvil kvůli známkám si však můžete oba do velké míry ušetřit. Stačí reagovat včas. Jak na to?


Kdy vyrazit na doučování

Máte-li přehled o tom, jak si vaše dítko ve škole vede, vysvědčení by pro vás překvapením být v zásadě nemělo.

Ani vaše reakce na něj by proto podle odborníků neměla být výrazně vybočující z normálu. Vyhrožovat dítěti, že s ním za jeho školní výsledky náležitě „zúčtujete“ je mimořádně špatná cesta, varují experti. Možná jste zklamaní, ale stále jsou to „jen“ známky, kvůli kterým není vaše dítě horším člověkem. Berte školní hodnocení jako vizitku právě odvedené práce a jako ukazatel do budoucna.

Pokud už se stalo a dítě přineslo vysvědčení, které neodpovídá vašim představám, mějte na paměti známé heslo, že štěstí přeje připraveným.

Abyste špatným známkám příště předešli, je dobré sledovat, jak si váš potomek ve škole vede, od samého počátku. Může se stát, že se dítě tzv. „nechytne“. Nedovolte však, aby začalo ve výuce tápat, musíte mu pomoci včas. Problémy se s ním jinak budou táhnout dál.

Jak vybrat vhodné doučování

Jestliže dítě nestačí aktuálnímu tempu výuky, je nejvyšší čas poohlédnout se po doučování. Ceny se liší podle konkrétního předmětu, dobré je vědět i to, že mezi lektory, kteří se věnují běžnému učivu základní školy, je oproti doučování pro středoškoláky větší výběr.

Rodiče poptávají hlavně doučování z matematiky, českého jazyka, cizích jazyků, zejména angličtiny a němčiny, ale také chemie.

Tradičně poptávka eskaluje v lednu a v září. Jak připouštějí samotní lektoři, může to být tím, že rodiče jsou povětšinou zodpovědní a shánějí svému dítku pomoc při prvních náznacích problémů, ale také tím, že se snaží na poslední chvíli před vysvědčením „uhasit“, co se dá.

Obecně je vhodné volit raději individualizovanou formu doučování oproti skupinovým lekcím. Lektor má na svého svěřence dostatek času a problematickou látku může mnohem lépe vysvětlit.

  • Státní maturita z českého jazyka 2024
    Maturita z českého jazyka je povinnou součástí maturity. Skládá se ze třech částí. První část tvoří  písemná část, tedy sloh. Potom přijde na řadu didaktický test a nakonec ústní část.
  • Studijní tipy, jak zvládnout učení?
    V dnešním článku se chci věnovat nesmírně důležitému tématu, a to je jak studovat. Možná si myslíte, že to moc nedává smysl, vždyť to přece už dávno víte, chodíme přece do školy! Zkusme se na to ale podívat takto: 
  • Doučujete za férových podmínek?
    Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny a nebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.
  • Získávání studentů na facebookových skupinách
    Práce lektora nekončí jenom u samotného lektorování, ale důležité je se zaměřit i na sebepropagaci a jít novým zákazníkům naproti. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém bychom vám rádi v krátkosti shrnuli, jakým způsobem se prezentovat, a dokonce jakým způsobem oslovit potencionální studenty.
  • Úvod do psychologie
    Psychologie pochází z řeckého psyché (duševno) a logia (věda). Je to věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí. Snaží se je popsat, vysvětlit a predikovat.