Řešte doučování dřív, než bude pozdě

23. 08. 2021

Doučování je nezbytné při hašení velkých průšvihů, ideálně by však své poklesky neměl student nechávat zajít příliš daleko a řešit je na poslední chvíli před závěrečnými zkouškami.


Kdykoliv student cítí, že nedokáže porozumět probírané látce nebo má za sebou sérii selhání v podobě nevydařených testů či zkoušek, měl by využít podpory, kterou mu doučování nabízí.

Lektor poskytne studentovi adekvátní podporu ve studentově vlastním tempu. Ve chvíli, kdy student pochopí jádro problematiky teoreticky, mohou společně procvičovat praktické příklady. Student má od lektora okamžitou zpětnou vazbu a může s ním konzultovat konkrétní problémy, na které při studiu narazí.

Preventivní opatření proti průšvihům:

  • Kdykoliv něčemu nerozumíš a máš pocit, že v tom plaveš, využij podporu v podobě doučování, které může probíhat i online.
  • Při nevydařeném testu si, pokud to není zjevné, nech vysvětlit, kde jsi udělal chybu.
  • Procvičuj nanečisto látku, v které jsi chyboval, tak dlouho, dokud nebudeš dosahovat správných výsledků. Výsledky si nech zkontrolovat.
  • Popros lektora, aby ti pomohl podívat se na problematiku z jiného úhlu a naučil tě metodiku, díky které bys problematice lépe porozuměl.
  • Při přípravě na zkoušku se nech přezkoušet od rodinného příslušníka, kamaráda nebo lektora. Získáš zpětnou vazbu a sebevědomí.
  • Nespoléhej pouze na memorování učiva, ale používej v procesu učení také obrázky, videa, grafy, myšlenkové mapy. Učení tě bude bavit a půjde snáz.
  • Snaž se chápat věci v souvislostech. Pokud je potřeba, dohledej si informace navíc, které ti danou věc pomohou pochopit.
  • Měj důležité pojmy k zapamatování co nejvíce na očích. Vylep si je na skříň, nad psací stůl, vypiš na kartičky apod.
  • Opakování je matka moudrosti. Tedy již naučenou látku si po čase zopakuj, procvič, ať nemusíš před závěrečnou zkouškou začínat úplně znovu.

Chybami se člověk učí

Chybami se člověk učí, musí však vědět, jak je napravit. Není vhodné předstírat, že problémy neexistují a odkládat jejich řešení na později. Pokud nechceš řešit velké problémy, měl bys včas řešit ty menší. Stačí jen překonat odpor a strach. Lektor ti pomůže krůček po krůčku všechny překážky překonat a zůstat při tom motivovaný pro další studijní výzvy.

  • Státní maturita z českého jazyka 2024
    Maturita z českého jazyka je povinnou součástí maturity. Skládá se ze třech částí. První část tvoří  písemná část, tedy sloh. Potom přijde na řadu didaktický test a nakonec ústní část.
  • Studijní tipy, jak zvládnout učení?
    V dnešním článku se chci věnovat nesmírně důležitému tématu, a to je jak studovat. Možná si myslíte, že to moc nedává smysl, vždyť to přece už dávno víte, chodíme přece do školy! Zkusme se na to ale podívat takto: 
  • Doučujete za férových podmínek?
    Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny a nebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.
  • Získávání studentů na facebookových skupinách
    Práce lektora nekončí jenom u samotného lektorování, ale důležité je se zaměřit i na sebepropagaci a jít novým zákazníkům naproti. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém bychom vám rádi v krátkosti shrnuli, jakým způsobem se prezentovat, a dokonce jakým způsobem oslovit potencionální studenty.
  • Úvod do psychologie
    Psychologie pochází z řeckého psyché (duševno) a logia (věda). Je to věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí. Snaží se je popsat, vysvětlit a predikovat.