Pythagorova věta

12. 09. 2021

Úvod do problematiky:

Pythagorova věta popisuje vztah, který platí mezi délkami stran pravoúhlého trojúhelníku. Počítá se podle ní vzdálenost bodů, vyskytuje se v goniometrii, trigonometrii, atd. 

Co je vlastně ten pravoúhlý trojúhelník? 

Pravoúhlý trojúhelník je geometrický útvar, jehož 2 strany svírají pravý úhel (= úhel o velikosti 90°). Těmto stranám se říká odvěsny a obecně se značí písmeny a, b. Strana, která se nachází naproti pravému úhlu, je nejdelší stranou trojúhelníku a nazývá se přepona. Značí se obecně písmenem c (viz. obrázek).

Kdo byl Pythagoras? 

Pythagoras byl řeckým filosofem, matematikem, astronomem i knězem, který žil v 6. století př. n. l. Definoval větu, která právem nese do dnešní doby jeho jméno. Zároveň byl zakladatelem tzv. pythagorejské “školy”, která se zabývala matematickými i filosofickými otázkami.

Vzorce:

Pythagorovu větu můžeme zapsat vztahem = + , kde c označuje délku přepony pravoúhlého trojúhelníka a délky odvěsen jsou a, b.

Řešené příklady:

Mějme pravoúhlý trojúhelník, který má odvěsny dlouhé 3 cm a 4 cm. Délka zbylé strany (přepony) je = a² + b² => =  3² + 4² => = 9 + 16 => = 25 => c =25=> c = 5 cm

Příklady na procvičení:

  1. Úhlopříčka televizní obrazovky je 82 cm. Její výška je 40 cm. Vypočítejte šířku obrazovky. (71,58 cm)
  2. O kolik metrů a sekund si zkrátíme cestu, když půjdeme po úhlopříčce záhonu tvaru čtverce o straně dlouhé 15 m? Rychlost běžné chůze je asi 1,1 m/s. (o 8,8 metrů a 10 sekund méně)
  3. Dřevěný žebřík dlouhý 5 m je opřen 2,5 m od kmene stromu. V jaké výšce se dotýká koruny stromu? (4,33 m)
  4. Chlapci chtěli do boudy tvaru kvádru o rozměrech 4 m, 3m a 2 m uskladnit na zimu svůj vlastnoručně vyrobený totem vysoký 5,1 m. Vejde se totem do boudy nebo pro něj budou muset chlapci najít jiné místo? (Ano, vejde.)

Potřebujete se dozvědět víc?

Pomůžeme vám, zajistěte si u nás doučování