První třída se blíží: Jak poznáte, že je váš budoucí školák připraven?

01. 09. 2021

V 6 letech má v souladu s platnou legislativou dítě nastoupit do první třídy. Stále více dětí však školní docházku započne později. Proč a jak poznat, že odklad je oprávněný?


Počty odkladů mezi prvňáčky stoupají

Počty odkladů stále stoupají, pohybují se kolem 23 % podle údajů za loňský rok. Počty odkladů v posledních letech narůstají o 1 až 2 %. Psychologové se shodují na tom, že většina dětí je již ve věku 6 let na školu připravena. Čím je tedy nárůst odkladů vyvolán?

Rodiče jsou úzkostní a obávají se, že jejich potomci nezvládnou například striktní systém známkování, který na děti hned v první třídě čeká. Nátlak skutečně může být pro některé nedozrálé děti problém. Odklad se často doporučuje i dětem, které se hůře soustředí nebo mají logopedické problémy.

Tady však psychologové zdvihají pomyslný varovný prst: Rodiče si za stávající stav mohou do značné míry sami. Jak upozorňuje známý český psycholog Václav Mertin, dětem je potřeba se věnovat formou různých aktivit, ať už her, četby, ale také společného povídání.

Jste si jisti, že jste se k přípravě svého potomka na vzdělávání postavili zodpovědně, přesto se vám zdá, že má jisté rezervy? Jak poznat, že je na školu zatím čas?

Co by mělo díte před nástupem do školy vlastně umět

Dítě by mělo být na školu připravené po psychické i fyzické stránce. Pokud se však jeví jako nesamostatné, nadměrně citlivé, impulzivní, nesoustředěné bez schopnosti dokončit svou činnost a stále velmi hravé, odklad lze podle odborníků doporučit. Budoucí prvňáček navíc musí zvládat pobyt v novém prostředí bez rodičů, měl by si již osvojit adekvátní způsob komunikace a navazování vztahů.

Z fyzických projevů by již například mělo mít vyhraněné to, v které ruce drží pastelku, a tedy zda bude pravák či levák. Za zralé se dítě považuje dále tehdy, má-li adekvátní úroveň jemné a hrubé motoriky. Znamená to, že již zvládá jízdu na kole, plave a bruslí nebo lyžuje. Z úkonů jemné motoriky dobře připravený prvňáček stříhá, kreslí a navléká korálky.

Pokud je jasné, že dítě některé z této základní „výbavy“ postrádá, odklad je na místě. Nerozhodují o něm však rodiče zcela svévolně. Oprávněnost dokládá posudek z pedagogicko-psychologické poradny a potvrzení od lékaře či psychologa.