Nepodceňte přípravu na přijímačky na střední školy a 4+8 letá gymnázia

24. 08. 2021

Čtyřletá a osmiletá gymnázia zažívají nebývalý zájem uchazečů. Jak se připravit na přijímací zkoušky tak, abyste zvýšili svou šanci na úspěch?


Jednotné přijímačky od cermatu

Nejprve je nutné podívat se na podmínky a okruhy, které má pro přijímací zkoušky stanovena konkrétní škola. Tyto informace zjistíte na webu.

Přijímací zkoušky jsou v současné době již sjednoceny, poprvé se testy v této podobě psaly v roce 2017. Uchazeči musejí podstoupit didaktický test z českého jazyka a matematiky. Jednotné státní přijímací zkoušky na střední školy (a osmiletá a šestiletá gymnázia) organizuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy skrze agenturu CERMAT.

Je proto možné se podívat i na webové stránky této instituce, kde jsou zveřejňovány úlohy z předešlých ročníků. To můžete využít k procvičování. Odlišně koncipované zadání, které uchazeč ze školy běžně nezná, ho může v „ostrém“ vyplňování testu značně znevýhodnit.

Státní část vytvořená agenturou CERMAT má v celkovém hodnocení zkoušek váhu vždy 60 %, případně 40 % u sportovních gymnázií. Zbylých 40 % zkoušek může škola dimenzovat podle vlastních požadavků.

Samostudium i organizovaná příprava

Těmto kritériím je vhodné se přizpůsobit. Přípravu na přijímací zkoušky je dobré zahájit nákupem cvičebnic určených k procvičování daných úloh. Případně lze též využít možnost přípravného kurzu. Pakliže budoucímu studentovi nevyhovují skupinové kurzy, může vstoupit do individuálních hodin s lektorem.

Lze říci, že u přijímacích zkoušek na prestižní školy bez této nadstandardní přípravy prakticky nemá student šanci uspět. Běžný výklad na základní škole mu dostatečné znalosti pro úspěšné zvládnutí testu určitě neposkytne.

Příprava na zkoušky by měla být systematická a pravidelná. Vyplatí se postupovat od náročnějších úloh k těm zvláště obtížným.

Není však na místě, aby se žák či student přetěžoval. Zejména to platí pro ty, kteří mají ještě další zájmy, například sportovní aktivity. Úspěch u přijímacích zkoušek je důvodem k oslavám, ale mějte na paměti, že ani případný neúspěch není nikterak fatální.

  • Státní maturita z českého jazyka 2024
    Maturita z českého jazyka je povinnou součástí maturity. Skládá se ze třech částí. První část tvoří  písemná část, tedy sloh. Potom přijde na řadu didaktický test a nakonec ústní část.
  • Studijní tipy, jak zvládnout učení?
    V dnešním článku se chci věnovat nesmírně důležitému tématu, a to je jak studovat. Možná si myslíte, že to moc nedává smysl, vždyť to přece už dávno víte, chodíme přece do školy! Zkusme se na to ale podívat takto: 
  • Doučujete za férových podmínek?
    Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny a nebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.
  • Získávání studentů na facebookových skupinách
    Práce lektora nekončí jenom u samotného lektorování, ale důležité je se zaměřit i na sebepropagaci a jít novým zákazníkům naproti. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém bychom vám rádi v krátkosti shrnuli, jakým způsobem se prezentovat, a dokonce jakým způsobem oslovit potencionální studenty.
  • Úvod do psychologie
    Psychologie pochází z řeckého psyché (duševno) a logia (věda). Je to věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí. Snaží se je popsat, vysvětlit a predikovat.