Jak zvládnout soužití s teenagerem

14. 10. 2021

Dělá vám problém vycházet s vaším náctiletým? Chcete doma nastolit pohodovou atmosféru a posílit vztah s vaším potomkem, tak aby cítil vaši podporu nejen při studiu? Pak se držte těchto doporučení:


Nastavte pravidla

Vzbuďte u dítěte respekt. Promluvte si o tom, co od něj jako rodiče očekáváte a jaká pravidla se ve vaší domácnosti budou dodržovat. Nezapomeňte, že tato pravidla by měla platit pro všechny, takže vy sami byste měli být dítěti vzorem.

Komunikujte

S časovým předstihem dávejte potomkovi vědět, jaké máte plány, abyste nenarušili ty jeho. Komunikujte o tom, co je potřeba zařídit a co se v rodině chystá. Dejte náctiletému vždy prostor, aby si mohl zorganizovat čas a přizpůsobit se. 

Vyjadřujte své pocity

Dávejte upřímně najevo své pocity a mluvte o nich. Jestliže se vám nelíbí teenagerovo chování, vyhněte se výčitkám a zlobě, raději vyjádřete své pocity: Mám strach, když… Mrzí mě, když… Nechte potomka, ať sám navrhne způsob řešení. 

Respektujte jeh prostor

V době dospívání má dítě potřebu si vymezit své teritorium. Nezasahujte mu do něj, nechte, ať svůj pokoj přizpůsobí plně sobě. Při vstupu do pokoje nezapomeňte klepat a nedělejte mu pořádek ve věcech – v takovém případě ztratíte jeho důvěru.

Nejednejte s ním jako s dítětem

Berte na vědomí, že se z vašeho dítěte stává dospělá bytost, která se učí převzít zodpovědnost za svůj život. Nechte ho, aby si důležité osobní věci zařizovalo samo, buďte však připraveni mu dát radu, když to bude potřebovat. Aby měl pocit, že ho berete vážně, ptejte se často na jeho názory a nekritizujte ho za ně.

Dejte mu zodpovědný úkol

Dejte potomkovi na starosti jednu nebo dvě věci ohledně péče o domácnost. Nedávejte mu to však příkazem. Probuďte v něm zájem tak, aby se cítil potěšeně, že mu právě v dané věci důvěřujete. Důležité je pak potomka často chválit a oceňovat za jeho zodpovědný přístup ke svěřené činnosti.

Buďte kamarád/ka

Nebavte se s potomkem příliš autoritářsky, pěstujte kamarádský vztah. Zajímejte se o jeho zájmy a plány. Jednou za čas se společně pobavte, vyrazte na výlet nebo udělejte něco bláznivého. Důležitý je také humor, kterým lze mnohé situace odlehčit.

Budete-li svého potomka respektovat, bude-li mít ve vás vzor a dobrého přítele,
pak společně jeho „telecí období“ všichni s úsměvem zvládnete.

  • Státní maturita z českého jazyka 2024
    Maturita z českého jazyka je povinnou součástí maturity. Skládá se ze třech částí. První část tvoří  písemná část, tedy sloh. Potom přijde na řadu didaktický test a nakonec ústní část.
  • Studijní tipy, jak zvládnout učení?
    V dnešním článku se chci věnovat nesmírně důležitému tématu, a to je jak studovat. Možná si myslíte, že to moc nedává smysl, vždyť to přece už dávno víte, chodíme přece do školy! Zkusme se na to ale podívat takto: 
  • Doučujete za férových podmínek?
    Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny a nebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.
  • Získávání studentů na facebookových skupinách
    Práce lektora nekončí jenom u samotného lektorování, ale důležité je se zaměřit i na sebepropagaci a jít novým zákazníkům naproti. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém bychom vám rádi v krátkosti shrnuli, jakým způsobem se prezentovat, a dokonce jakým způsobem oslovit potencionální studenty.
  • Úvod do psychologie
    Psychologie pochází z řeckého psyché (duševno) a logia (věda). Je to věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí. Snaží se je popsat, vysvětlit a predikovat.