Jak zlepšit úspěšnost při přijímacích zkouškách

14. 02. 2022

Blíží se termíny přijímacích zkoušek na střední a vysoké školy. V současné době je poměrně hodně studentů základních škol a proto jsou přijímačky na střední školy 2022 náročnější. Školy zaznamenaly už vloni v roce 2021 značný převis zájmu nad volnými místy, kdy se přihlásilo skoro 70 tisíc uchazečů, což bylo asi o 4500 dětí více, než v roce 2020 a letos to bude ještě horší. 


Silné ročníky

Letos v roce 2022 se k přijímacím zkouškám hlásí poměrně silné ročníky narozené v roce 2006 a proto je menší šance se dostat na vybranou střední školu. Na žádané atraktivní obory a gymnázia se hlásí větší počet zájemců, než jaké jsou kapacity jednotlivých středních škol, učilišť a gymnázií.

Zpřísňující se pravidla a problémy pandemie

Zároveň se zpřísňují pravidla pro jednotné přijímací zkoušky Cermat a náročnost testů, a také řada studentů nesplňuje nároky pro přijetí na gymnázia a střední školy. V posledních letech mají uchazeči o studium čtyř a osmiletých oborů u jednotných přijímacích zkoušek horší výsledky i kvůli koronaviru a zavřeným školám, kdy výuka probíhala převážně online z domova. Některé děti nezvládly látku probrat důkladně a mezery se projevily i u přijímaček. Úspěšnější tak byly obvykle děti, které v učení, přípravě, studijních materiálech a motivaci podporovali rodiče.

Vyzkoušejte Study Hub

Vzhledem k tomu, že konkurence je vysoká, je lepší neponechat testy z českého jazyka a matematiky náhodě a důkladně se na ně připravit. Jednou z možností pro zvýšení svých šancí na úspěch u přijímacích testů je důležitá dobrá příprava, protože učivo základní školy dnes už nestačí.  Ve StudyHub na přijímačky 2022 můžeme pomoci děti připravit pomocí zkušených lektorů. Určitě je také vhodné vyzkoušet si starší testy na webu Cermat. StudyHub kurzy českého jazyka a matematiky jsou ideální přípravou pro žáky základních škol, kteří chtějí být úspěšní v přijímačkách na gymnázia, čtyřleté nebo šestileté střední školy, kde je znalost jazyka a matematiky základní dovedností a podmínkou.

Proč jsou výsledky z češtiny oproti matematice vždy lepší?

Výsledky srovnávacích testů pro přijímací zkoušky z češtiny bývají každoročně lepší než u těch z matematiky. Možná je to tím, že rodný jazyk je pro děti přirozenější k učení, než předmět s mnohdy abstraktními operacemi, které mnohdy v reálném životě nevyužijí, ani nemají si na čem konkrétním představit. Ne každému studentovi je do vínku dána logika a matematické schopnosti. 

Velká část látky se dá v matematice ale naučit vhodnými metodami, které danou oblast lépe přiblíží. Také hodně záleží na tom, jaký/á je učitel/ka matematiky a jaké vzdělávací postupy zvolí. Žákům a studentům se nejlépe matematika učí, když mají dostatek příkladů z reálného života. 

(Kromě klasických učebnic existuje například i Hejného matematika, která látku a matematické operace a postupy přináší jiným způsobem.). Často pomáhá i doučování, kde se mohou děti zeptat na látku, které nerozumí a mají prostor učit se i jinak, a lektor se jim může celou hodinu věnovat individuálně. 

Je výuka matematiky na školách dostačující?

Matematika je předmět, který jde některým dětem snadno, zatímco jiné se jím velmi trápí a i když se učí, látku nechápou. Nemusí to být jen dětmi ale i vzdělávacími metodami. Je všeobecně známo že vzdělávání na českých školách je spíše encyklopedické a memorovací, ale ne vždy záživné, zábavné, s dostatkem příkladů, ukázek a metod, jak matematiku lépe pochopit. Proto řada dětí využívá online doučování, protože výklad ve škole jim pro pochopení a úspěch nestačí.

StudyHub nabízí řešení, jak si studenti mohou zlepšit úspěšnost v testech na střední školy. Příprava na přijímačky Cermat 2022 může být snadnější, a to formou jednorázového doučování českého jazyka a matematiky pro přijímačky na střední školy, nebo i pravidelnou přípravou. 

Na našem webu mohou děti ti rodiče vybírat různé doučující, kteří mají zkušenosti. Někdy se jedná o studenty pedagogiky nebo vysokých škol, a mají tak k dětem a jejich vnímání učení a úskalí v chápání různých předmětů blíže, než pedagogové ze škol. Kvalifikovaná příprava u StudyHub vás lépe připraví na testy. Výhodou je možnost lekcí online, tedy i z domova, kdekoliv je počítač a klid.

Přijímací zkoušky je dobré nepodceňovat, aby vás nebo rodiče nemrzelo, že jste se na vysněnou střední školu nebo gymnázium nedostali. S kurzy StudyHub zvýšíte své šance na úspěch.V našich článcích poradíme, jak vybrat lektora, a dozvíte se, jak probíhá vyučování.