Jak stanovit kapesné středoškolákovi

14. 10. 2021

Aby váš potomek obstál v dnešním světě, je potřeba, aby uměl nakládat s penězi. První příležitost k tomu, aby se to naučil, mu dáváte jako rodič prostřednictvím kapesného. 


1. Stanovte výši kapesného a nastavte pravidla

Pokud jste už na druhém stupni základní školy dávali dítěti kapesné, na střední škole ho budete pravděpodobně navyšovat. (Není to však nutnost, pokud student chodí o víkendu pravidelně na brigádu, pak můžete zůstat u částky nižší.) Dle průzkumů se výše kapesného středoškoláků pohybuje od 500 do 1000 Kč.

Dejte potomkovi jasně najevo, že nic není zadarmo a že je sám zodpovědný za to, aby mu částka vystačila na celý měsíc. Můžete nastavit pravidlo, že v případě, že bude ve škole prospívat a bude se zapojovat do péče o domácnost, nehrozí, že by došlo ke snížení této částky. V opačném případě tato možnost nastat může.

2. Učte potomka finanční gramotnosti

Nespoléhejte na to, že se dítě naučí finanční gramotnost ve škole. Možná se dozví teoretické základy, ale to nejdůležitější je poznat, jak fungují věci v praxi.

3. Naučte ho mít o utrácení přehled

Poraďte dítěti, jak může s kapesným nakládat co nejlépe. Doporučte mu, aby si částku rozdělil na tři sumy, jednu měl pro své vlastní potřeby (jídlo, drobné radosti), jednu si šetřil a jednu měl na nutné náklady, o jejichž hodnotu mu můžete záměrně kapesné navýšit, aby se potomek naučil zacházet s pravidelnými výdaji a hradil si je sám z kapesného (např. paušál, stravenky, permanentka do fitness centra apod.). 

Skvělým tipem může být i deníček, do kterého si potomek bude zapisovat své příjmy (kapesné, peníze z brigády, peníze od babiček k narozeninám) a výdaje (pravidelné: paušál, stravenky atd., nepravidelné: výlet s kamarády, nové tričko apod.).

4. Dejte mu nahlédnout do financování domácnosti

Poučte potomka o výdajích vaší domácnosti a způsobech, jak je lze snižovat. Nechte ho, aby spočítal, kolik ušetříte měsíčně, když budete zalévat zahradu dešťovou vodou. Poproste ho, aby našel nejlevnější možnost koupě pracího prášku na srovnávačích, nebo aby spočítal na kolik peněz vyšla připravená večeře. Motivujte studenta, aby sám přicházel s nápady, jak financování domácnosti podpořit.

5. Motivujte ho k vlastní iniciativě

Hledejte společně s potomkem možnosti, jak by si mohl sám přivydělat. Může posbírat jablka a odvézt je do moštárny? Roznášet noviny po vaší obci? Poptejte se ve svém městě a okolí po časově nenáročné brigádě. Spoustu možností může skýtat i online prostředí. 

Dejte však pozor, aby kvůli práci student nezanedbával školu. Pokud by se tak dělo, nechť si potomek nechá brigádničení na letní prázdniny.