Jak sehnat kvalitního lektora pro doučování?

21. 09. 2021

Rozhodli jste se, že vašemu dítěti zajistíte doučování? Nevíte, na koho se obrátit a na co se při hledání toho správného člověka zaměřit? Rádi vám poradíme.


Na začátku je dobré si uvědomit, s jakými studijními problémy se váš potomek potýká. Jedná se o jednorázovou záležitost nebo jsou potíže dlouhodobějšího charakteru a vyžadují odborný přístup?

Doučování od kamaráda

Tuto možnost využijte pouze v případě, že:

  • se jedná o menší dílčí nedostatky
  • víte, že daný student v dané oblasti sám vyniká
  • víte, že daný student je ochotný se doučování věnovat

Dítě může oslovit spolužáka, ke kterému má blízko, případně se obrátit na někoho ze starších ročníků. Prosbu o doučování může student zveřejnit na sociálních sítích, v diskuzním fóru na stránkách školy nebo poprosit o kontakty školního poradce.

Doučování od kvalifikovaných lektorů

Tuto možnost využijte pokud:

  • má student dlouhodobé potíže s učením
  • musí dohánět zameškané učivo
  • připravuje se na důležité zkoušky

Pokud máte zájem o prezenční formu doučování, poptejte se ve vašem městě a přímo ve škole, kterou potomek navštěvuje.

Doučování z pohodlí domova

Máte-li zájem o doučování online, nemusíte řešit, odkud jste, jednoduše si vyhledejte web, který sdružuje kvalifikované lektory z celé České republiky. Jedním z takových projektů je například StudyHub.

Na webu si vyberete typ doučování, požadovaný předmět doučování a pak už vybíráte mezi lektory s různými stupni kvalifikace a zaměření. Lektorovi je vhodné hned na začátku zaslat materiály k dané problematice, z nichž student čerpá přímo ve škole, a osvětlit mu problém, s kterým se dítě potýká.

Důležité je, aby byl studentovi lektor sympatický a vyhovoval mu jeho způsob výkladu. Pokud se tak náhodou nestane, jednoduše může využít nabídku jiného lektora.

  • Státní maturita z českého jazyka 2024
    Maturita z českého jazyka je povinnou součástí maturity. Skládá se ze třech částí. První část tvoří  písemná část, tedy sloh. Potom přijde na řadu didaktický test a nakonec ústní část.
  • Studijní tipy, jak zvládnout učení?
    V dnešním článku se chci věnovat nesmírně důležitému tématu, a to je jak studovat. Možná si myslíte, že to moc nedává smysl, vždyť to přece už dávno víte, chodíme přece do školy! Zkusme se na to ale podívat takto: 
  • Doučujete za férových podmínek?
    Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny a nebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.
  • Získávání studentů na facebookových skupinách
    Práce lektora nekončí jenom u samotného lektorování, ale důležité je se zaměřit i na sebepropagaci a jít novým zákazníkům naproti. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém bychom vám rádi v krátkosti shrnuli, jakým způsobem se prezentovat, a dokonce jakým způsobem oslovit potencionální studenty.
  • Úvod do psychologie
    Psychologie pochází z řeckého psyché (duševno) a logia (věda). Je to věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí. Snaží se je popsat, vysvětlit a predikovat.