Aby škola nebolela: Jak se vypořádat s tlakem na výkon i neporozuměním kolektivu

08. 09. 2021

Škola není jenom místem, kde se dítě vzdělává, ale také má prostor na běžné dětské vylomeniny se svými vrstevníky. Může však být i zdrojem trápení. Jak na to, aby bylo dítě ve škole spokojené?


Problémy s vrstevníky

Některé děti zkrátka nezapadají do kolektivu a mají problém s navazováním sociálních vazeb. Vašeho potomka nemusejí jeho vrstevníci vyloženě šikanovat.

Postačí, že si ho „jen“ nevšímají. Dítě se pak může cítit vyčleněné z kolektivu, což pro něj není příjemné. Problémy trpí hlavně děti, které jsou na svůj věk vyspělejší. Jen těžko tedy se spolužáky sdílejí společné zájmy a nemají si s nimi o čem povídat.

Introvertním dětem se zase hůře navazují vztahy. Ty by o kamaráda stály a mají šanci si ve třídě někoho blízkého najít, ale neví jak na to.

Pomoci se tomu dá jednoduše: Jak upozorňují psychologové, z vašeho dítka se s touto povahovou výbavou nikdy pravděpodobně nestane „tahoun“ třídy. Ale vždy má šanci si najít nejméně jednoho kamaráda, se kterým si padne do oka. Pomozte mu objevit zajímavý koníček nebo naplánujte setkání, které otevře vhodnou příležitost k tomu, aby si dítě našlo svou spřízněnou duši.

Přehnané ambice

Zřejmě si přejete, aby to vaše dítě v životě někam dotáhlo. Možná si pamatujete na vlastní dětství rámované tím, že na vás rodiče neměli příliš čas nebo vás jen nechtělo do ničeho nutit.

A říkáte si, že kdybyste se poctivěji připravovali na výuku, mohli jste dnes dobře umět cizí jazyk nebo zvládnout ty přijímačky z matematiky a nakonec získat i kýžený titul. Vy jako rodič stejnou chybu neuděláte a svého potomka podpoříte. Čiňte tak, ale s rozumem.

Současná doba je však mimořádně orientovaná na výkon. Svému potomkovi však můžete přemrštěnými ambicemi značně uškodit. Pamatujte, že vynikající vysvědčení rozhodně není vstupenkou k dokonalému životu. A že vaše dítě si oprávněně bude chtít jít vlastní cestou. Možná tak o studium na vysoké škole jednou nebude mít zájem, ale i tak může být jednoduše šťastné.

Jedničkáři navíc podle odborníků trpí značnou vnitřní sebekritikou. Nic jiného než skvělé známky se zkrátka nepřipouští. I malá chyba nabývá v očích dítěte obřích rozměrů, což může vést ke značným problémům se sebevědomím.

„Lékem“ je naslouchat dítěti, rozvíjet jeho individuální potenciál, ale kromě známek dbát i na emoční inteligenci, ale i finanční gramotnost.

  • Státní maturita z českého jazyka 2024
    Maturita z českého jazyka je povinnou součástí maturity. Skládá se ze třech částí. První část tvoří  písemná část, tedy sloh. Potom přijde na řadu didaktický test a nakonec ústní část.
  • Studijní tipy, jak zvládnout učení?
    V dnešním článku se chci věnovat nesmírně důležitému tématu, a to je jak studovat. Možná si myslíte, že to moc nedává smysl, vždyť to přece už dávno víte, chodíme přece do školy! Zkusme se na to ale podívat takto: 
  • Doučujete za férových podmínek?
    Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny a nebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.
  • Získávání studentů na facebookových skupinách
    Práce lektora nekončí jenom u samotného lektorování, ale důležité je se zaměřit i na sebepropagaci a jít novým zákazníkům naproti. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém bychom vám rádi v krátkosti shrnuli, jakým způsobem se prezentovat, a dokonce jakým způsobem oslovit potencionální studenty.
  • Úvod do psychologie
    Psychologie pochází z řeckého psyché (duševno) a logia (věda). Je to věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí. Snaží se je popsat, vysvětlit a predikovat.