Jak se připravit na přijímačky na 2022

12. 01. 2022

Blíží se státní přijímací zkoušky na gymnázia a střední školy na rok 2022. Součástí je didaktický test z českého jazyka a literatury a z matematiky. Na StudyHub pro vás praktické tipy a rady, jak připravit své děti na přijímačky na čtyřletá, šestiletá i osmiletá gymnázia, tedy obory zakončené maturitní zkouškou, aby je úspěšně zvládly.



Zájemci o studium si mohou podat přihlášku na dvě střední školy nebo dva obory v rámci jedné školy.  Letos v roce 2022 je poslední termín pro odevzdání přihlášek na maturitní obory bez talentové zkoušky poslední únorový den 2022. 

Do kdy podat přihlášku a kdy se konají přijímací zkoušky?

Přihlášky na maturitní obory bez talentové zkoušky je potřeba odevzdat do 1. března 2022. (přihlášky s růžovým, zeleným či hnědým podtiskem.

  • Jednotné přijímací zkoušky pro čtyřleté maturitní obory se budou konat 12. a 13. dubna 2022.
  • Jednotné přijímačky na šestiletá a osmiletá gymnázia se uskuteční 19. a 20. dubna 2022.
  • Náhradní termíny jsou stanoveny na10. a 11. května 2022

Přihlédne se vždy k lepšímu výsledku

Do výsledku přijímací zkoušky na střední školy se přihlíží k lepšímu výsledku z 1. nebo 2. termínu  didaktického testu. Jestliže se student nemůže dostavit ke zkoušce, může po domluvě s ředitelem školy složit zkoušku v náhradním termínu. 

Jakou zvolit další cestu

Důležitá  je i dobrá volba vhodné školy pro studenta. Pokud si nejste jistí, najděte si o škole informace na jejím webu nebo od dětí a jejich rodičů, které tam chodily. Zkuste i recenze na internetu. Případně do školy zajděte nebo zavolejte osobně, abyste si udělali představu o prostředí a pedagozích. Volit můžete školy státní i soukromé, gymnázia nebo školy se zaměřením.

Pro správný výběr životní dráhy do budoucna je také důležitá volba oboru, který dítěti bude vyhovovat, zvážení studijních předpokladů dítěte, jeho talentů, vloh a schopností. Dobré tipy jak si vybrat střední školu najdete na webu vysokeskoly.com. E-book zdarma s návodem jak se dostat na střední školu nabízí i web kampomaturite.cz.

Doučování Study Hub

V přípravě na přijímačky pomůže i online doučování StudyHub. Na StudyHub nabízíme doučování zkušených lektorů ze všech předmětů, které jsou u přijímacích zkoušek. Kromě toho, samotní lektoři nabízejí přímo přípravu na přijímací zkoušky. Jinak u nás naleznete všechny předměty, tedy doučování češtiny a matematiky, i dalších předmětů jako je biologie, chemie, fyzika, zeměpis, či dějepis. U StudyHub máte výhodu, že doučování probíhá individuálně a dostane se na všechny potřeby žáka. V jednotlivých lekcích si mohou sami žáci určit, co potřebují zopakovat, vysvětlit, čemu nerozumí. Někteří lektoři jsou sami studenty středních nebo vysokých škol, proto mají k dětem blíže a dokáží lépe pochopit jejich potřeby a slabiny.

Využijte testů CERMAT na přijímačky z předešlých let

Testy na přijímačky na osmiletá, šestiletá i čtyřletá gymnázia obsahují řadu informací navíc, které nemusí děti na základních školách probírat. Proto je třeba jim věnovat speciální péči. 

Co obsahují jednotlivé předměty

Test z českého jazyka a literatury obsahuje uzavřené (úlohy se 4 alternativami odpovědí tzv. „multiple-choice“, přiřazovací, uspořádací úlohy s řazením podle vybraného kritéria, nebo dichotomické „ano-ne“ úlohy) a otevřené úlohy s volnou odpovědí. Na vypracování je 60 minut.

Test z matematiky se skládá z uzavřených (5 alternativ odpovědí „multiple-choice“ tedy správně může být 1 – 5 odpovědí, nebo přiřazovací a dichotomické „ano-ne“ úlohy) i otevřených úloh. U otevřených úloh se požaduje a hodnotí i postup řešení. Časový limit na matematiku je  70 minut.

Testy jsou univerzální a připravuje je společnost CERMAT- Centrum pro zjišťování výsledků ve vzdělávání. Ta vydává i testy. Pokuste se sehnat testy z předchozích let, protože řada otázek se může opakovat. Vzorové i ostré testy CERMAT z minulých let je vhodné si vyzkoušet. Dozvíte se, jak vypadají záznamové archy, jaká jsou zadání úloh a vyzkoušíte si zvládnout časové limity. 

Zdarma je můžete stáhnout na stránkách CERMAT. Najdete tam testová zadání k procvičování z českého jazyka, matematiky, kde se lze seznámit s formou testu i obsahem, jaké otázky mohou děti u přijímaček čekat. Využít můžete buď testová zadání v pdf, kde jsou otázky pro čtyřleté, šestileté nebo osmileté obory z českého jazyka a matematiky, nebo tu najdete aplikaci na procvičování testů a úloh v online aplikaci. Můžete si vyzkoušet celý test, nebo jen tematicky zaměřenou skupinu úloh.

Na internetu si můžete procvičovat testy, sami si je vyhodnotit, a získat představu, jak bude zkouška vypadat. Uchazeči o studium mají u přijímaček na test z českého jazyka a literatury 60 minut, na test z matematiky 70 minut, proto je důležité také natrénovat rychlost vyplňování. 

Tipy na učení

Na přijímačky je důležité se dobře připravit, chcete-li být úspěšní.  Nenechávejte to na poslední chvíli a učte se ideálně průběžně.  Rozložte si předměty a látku do časových celků, abyste stihli probrat i zopakovat všechna témata. Pomáhají také výpisky, které vám pomohou před testy shrnout vše nejpodstatnější a udržet v hlavě. 

Opakování je matka moudrosti, proto alespoň 2 měsíce před zkouškami témata důkladně čtete a opakujte si. Vytvořit si klidný ničím nerušený prostor, abyste měli vhodné podmínky. Ideálně u učení vypněte mobil a sociální sítě, aby vás nic nerušilo.

Pomáhá také látku vysvětlovat dalšímu člověku. Ať už to je sourozenec, rodič, nebo spolužák, mozek si víc zapamatuje, když budete to, co jste se naučili, předávat dál. Aktivují se tím jiné neuronové spoje. Podpořit vás může také vhodná hudba na podporu aktivity mozku a paměti. 

Vhodné je pít u učení i dostatek vody, strava pro mozek jako je čokoláda nebo ořechy a dostatek glukózy, kterou mozek potřebuje, aby dobře pracoval.

  • Státní maturita z českého jazyka 2024
    Maturita z českého jazyka je povinnou součástí maturity. Skládá se ze třech částí. První část tvoří  písemná část, tedy sloh. Potom přijde na řadu didaktický test a nakonec ústní část.
  • Studijní tipy, jak zvládnout učení?
    V dnešním článku se chci věnovat nesmírně důležitému tématu, a to je jak studovat. Možná si myslíte, že to moc nedává smysl, vždyť to přece už dávno víte, chodíme přece do školy! Zkusme se na to ale podívat takto: 
  • Doučujete za férových podmínek?
    Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny a nebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.
  • Získávání studentů na facebookových skupinách
    Práce lektora nekončí jenom u samotného lektorování, ale důležité je se zaměřit i na sebepropagaci a jít novým zákazníkům naproti. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém bychom vám rádi v krátkosti shrnuli, jakým způsobem se prezentovat, a dokonce jakým způsobem oslovit potencionální studenty.
  • Úvod do psychologie
    Psychologie pochází z řeckého psyché (duševno) a logia (věda). Je to věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí. Snaží se je popsat, vysvětlit a predikovat.