Jak se lépe soustředit na učení

14. 10. 2021

Má váš potomek problém se soustředěním? Je pro něj učení každodenní boj?
Doporučte mu níže uvedené způsoby, díky kterým může svou pozornost lépe fokusovat a účinně se bránit prokrastinaci.


1. Před učením medituj

Před studiem nejdřív zklidni svou roztěkanou mysl. Je velmi vhodné mozek připravit tak, že ho okysličíš cvičením nebo procházkou na vzduchu. Pak si můžeš v tichu sednout, zavřít oči, zhluboka dýchat a zapomenout na svět kolem. Vydrž takhle asi 10 minut a poté se hned pusť do práce.

2. Odstraň rušivé elementy

Než se zanoříš do knížek, odstraň ze svého dosahu vše, co zaměstnává tvou pozornost. Vypni telefon a pokud pracuješ na počítači, odhlas se z účtů na sociálních sítích. Použít můžeš i aplikaci (např. AppBlock), která ti na čas tyto stránky znepřístupní. Dej lidem kolem sebe vědět, že se právě učíš a potřebuješ klid na studium.

3.Vyzkoušej hudbu na pozadí

Je možné, že se ti bude lépe soustředit, pokud budeš vnímat na pozadí jemný šum nebo melodie. Vyhledej si na YouTube hudbu určenou pro studium, hledej pod hesly „white noise for studying“, „study music“, „deep focus“. Možná ti bude vyhovovat zvuk deště nebo moře. Zkus pro začátek třeba tento bílý šum.

4. Pracuj v blocích

Nauč se pracovat soustředěně po určitou vyhrazenou dobu (např. 25 minut) a poté si dopřej krátkou 5minutovou přestávku, ve které se protáhneš nebo si dojdeš uvařit čaj. Během přestávek s nikým nemluv, nedívej se do telefonu, ani nezapínej sociální sítě. S dodržováním časových bloků ti pomůže např. aplikace Forest App, kdy zatímco se učíš, roste strom. 

5. Povzbuď svůj mozek

Během učení dopřávej svému mozku dostatek kyslíku díky otevřenému oknu
a dostatečně pij. Podpořit můžeš svou mysl povzbuzujícím zeleným čajem, nápojem z guarany nebo třeba kurkumovým latté. Během studia si dopřávej občerstvení v podobě ovoce, avokáda, oříšků, semen či hořké čokolády.

  • Státní maturita z českého jazyka 2024
    Maturita z českého jazyka je povinnou součástí maturity. Skládá se ze třech částí. První část tvoří  písemná část, tedy sloh. Potom přijde na řadu didaktický test a nakonec ústní část.
  • Studijní tipy, jak zvládnout učení?
    V dnešním článku se chci věnovat nesmírně důležitému tématu, a to je jak studovat. Možná si myslíte, že to moc nedává smysl, vždyť to přece už dávno víte, chodíme přece do školy! Zkusme se na to ale podívat takto: 
  • Doučujete za férových podmínek?
    Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny a nebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.
  • Získávání studentů na facebookových skupinách
    Práce lektora nekončí jenom u samotného lektorování, ale důležité je se zaměřit i na sebepropagaci a jít novým zákazníkům naproti. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém bychom vám rádi v krátkosti shrnuli, jakým způsobem se prezentovat, a dokonce jakým způsobem oslovit potencionální studenty.
  • Úvod do psychologie
    Psychologie pochází z řeckého psyché (duševno) a logia (věda). Je to věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí. Snaží se je popsat, vysvětlit a predikovat.