Jak poznat, že Vaše dítě potřebuje doučování?

22. 08. 2021

Nosí vaše dítě ze školy horší známky? Možná potřebuje doučování. Jak poznáte, kdy je načase začít shánět zkušeného lektora?


Když je ve škole problém

Špatné známky nejsou jediným ukazatelem toho, že žák má v konkrétním předmětu problém. Pokud působí dítě zmateně, nedokáže udržet krok s tempem třídy a zdá se, že zcela rezignovalo na své povinnosti a úkoly, je jasné, že se někde stala chyba.

Některé děti jsou navíc poměrně úspěšné v kamuflování svých studijních výsledků. Na otázku, co bylo ve škole, odpovídají jednoduše, že nic. Unavení dospělí často nemají prostor důsledně školní výkony kontrolovat. Situace se tak v pravém světle odkryje, až když už je opravdu vážná.

Zjistíte-li, že dítě má s pochopením konkrétní látky problém, můžete mu zkusit pomoct i sami. Systematické doučování je však v mnoha ohledech lepší volbou. Ne vždy rodič na probíranou látku stačí, mnohdy ji neumí adekvátně vysvětlit, případně si pamatuje jiný postup. Dítě by tím bylo zbytečně zmatené.

Doučování pomůže talentovaným i problémovým dětem

Většinou děti podle aktuálních statistik „plavou“ v matematice a českém jazyku. Na doučování chodí až polovina současných žáků devátého ročníku. Doučování tak jednoznačně není žádná ostuda, ale pomůže dítěti překlenout problém, na který vlastními silami už nestačí.

Mnoho lektorů je dokonce specificky zaměřených mimo jiné i na práci s dětmi, které trpí poruchami učení. Takový žák je pochopitelně na péči náročnější a zvládnutí látky ho bude stát násobně větší úsilí než jeho vrstevníky. Pro rodiče laika už nemusí být v jeho silách potomkovi správně pomoct.

Někdy se také vyplatí poslat dítě na doučování, pokud ho čekají přijímací zkoušky, ať už na čtyřleté nebo osmileté gymnázium.

Ovšem pozor, dítě by mělo samo na doučování chtít chodit. Sami lektoři se shodují, že pokud dítěti chybí motivace a při docházení na hodinu se pouze podvoluje vůli rodičů, výsledky nebudou stále optimální.

  • Státní maturita z českého jazyka 2024
    Maturita z českého jazyka je povinnou součástí maturity. Skládá se ze třech částí. První část tvoří  písemná část, tedy sloh. Potom přijde na řadu didaktický test a nakonec ústní část.
  • Studijní tipy, jak zvládnout učení?
    V dnešním článku se chci věnovat nesmírně důležitému tématu, a to je jak studovat. Možná si myslíte, že to moc nedává smysl, vždyť to přece už dávno víte, chodíme přece do školy! Zkusme se na to ale podívat takto: 
  • Doučujete za férových podmínek?
    Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny a nebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.
  • Získávání studentů na facebookových skupinách
    Práce lektora nekončí jenom u samotného lektorování, ale důležité je se zaměřit i na sebepropagaci a jít novým zákazníkům naproti. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém bychom vám rádi v krátkosti shrnuli, jakým způsobem se prezentovat, a dokonce jakým způsobem oslovit potencionální studenty.
  • Úvod do psychologie
    Psychologie pochází z řeckého psyché (duševno) a logia (věda). Je to věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí. Snaží se je popsat, vysvětlit a predikovat.