Jak podpořit teenagera při přípravě na přijímačky na VŠ

22. 09. 2021

Blíží se čas, kdy váš potomek vykročí na další etapu života? Rádi byste, aby obstál u přijímaček a dostal se na vysněnou vysokou školu? Máme pro vás několik doporučení, díky kterým se jeho šance na úspěch zvýší!


Obstarejte kvalitní materiály – testy z minulých let a přípravnou literaturu.

  • Vzorové testy lze najít na internetu, jednotlivé školy je mívají k dispozici. Vyplatí se také investovat do publikací zaměřených k přípravě na konkrétní obor.
  • Poproste starší studenty, kteří mají přijímačky na danou vysokou již za sebou, o cenné rady.

    • Většinou mají studenti příslušných ročníků vytvořenou skupinu na Facebooku, kde se sdružují, předávají si informace a materiály. Zkuste zde sdílet prosbu o pomoc při přípravě na zkoušky.
    • Další možností, jak se seznámit se zkušenějšími studenty, je zavítat na dny otevřených dveří – možná vám někdo někoho přímo doporučí.

    Využijte přípravných kurzů na přijímací zkoušky, které pořádá přímo vybraná vysoká škola.

  • Tyto kurzy mohou probíhat prezenční formou o víkendech, často se ale objevuje i e-learningová podoba kurzů.Skvělé je, že si student doplní mezery v problematice, která nemusela být během studia na střední škole dostatečně probíraná a která je při přijímacích zkouškách vyžadována.
  • Tyto kurzy mohou probíhat prezenční formou o víkendech, často se ale objevuje i e-learningová podoba kurzů.Skvělé je, že si student doplní mezery v problematice, která nemusela být během studia na střední škole dostatečně probíraná a která je při přijímacích zkouškách vyžadována.
  • Najděte kvalitního lektora, který bude studentovi při přípravě oporou.

    • Nemá-li student možnost navštěvovat přípravné kurzy (např. kvůli složitému dojíždění), může se obrátit na lektory, kteří se specializují na doučování a přípravu k přijímacím zkouškám online.
    • Výhodou je, že si student může přípravné lekce domluvit dle časových možností a čeká ho individuální přístup.

    Spojte se s vrstevníky, kteří se chtějí dostat na stejnou vysokou školu.

  • Společně jde učení mnohem líp, studenti se mohou vzájemně motivovat, zkoušet se a dodávat si odvahu. Výhodou je, že pokud se na vysokou dostanou, budou nové výzvy zvládat spolu a s mnohem větším klidem.
  • Podporujte studenta v přípravě a motivujte ho tak, aby se začal na studium na vysoké těšit a měl jistotu, že se má o koho opřít. Ačkoliv je studium na vysoké zodpovědností studenta a učí ho samostatnosti, začátky jsou pro každého náročné.

    • Státní maturita z českého jazyka 2024
      Maturita z českého jazyka je povinnou součástí maturity. Skládá se ze třech částí. První část tvoří  písemná část, tedy sloh. Potom přijde na řadu didaktický test a nakonec ústní část.
    • Studijní tipy, jak zvládnout učení?
      V dnešním článku se chci věnovat nesmírně důležitému tématu, a to je jak studovat. Možná si myslíte, že to moc nedává smysl, vždyť to přece už dávno víte, chodíme přece do školy! Zkusme se na to ale podívat takto: 
    • Doučujete za férových podmínek?
      Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny a nebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.
    • Získávání studentů na facebookových skupinách
      Práce lektora nekončí jenom u samotného lektorování, ale důležité je se zaměřit i na sebepropagaci a jít novým zákazníkům naproti. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém bychom vám rádi v krátkosti shrnuli, jakým způsobem se prezentovat, a dokonce jakým způsobem oslovit potencionální studenty.
    • Úvod do psychologie
      Psychologie pochází z řeckého psyché (duševno) a logia (věda). Je to věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí. Snaží se je popsat, vysvětlit a predikovat.