Jak nepodcenit přípravu na důležité čtvrtletní a pololetní testy?

23. 09. 2021

Jako rodiče byste měli mít přehled o tom, s kterými výzvami se váš potomek ve škole aktuálně potýká, především pak ve čtvrtletí a v pololetí. V těchto obdobích jde totiž o hodně.


Pro vaše dítě mohou být čtvrtletní a pololetní testy stresující záležitostí, a tak se snadno stane, že bude mít přípravu na ně tendenci odsouvat na poslední chvíli.
Zkuste ho místo výhružek v tomto čase povzbuzovat. Jak?

Ptejte se

Základem je zajímat se o to, na co se student připravuje, v čem si je a není jistý a zda nemá s něčím konkrétním problém. Ptejte se, zda se již připravovat začal, jak mu to jde, a v případě potřeby mu důležitost přípravy ve správnou chvíli připomeňte.

Tip: Nechte, aby si vytvořil harmonogram své přípravy ve formě to-do listu a postupně si odškrtával již nastudovaná témata.

Nabídněte pomoc

Pokud zjistíte, že má student problémy s konkrétní látkou, neváhejte mu nabídnout pomoc ve formě doučování s profesionálním lektorem. Ujistěte se pak, že mu lekce pomohla a zda nepotřebuje navázat dalšími. Případně ho můžete přezkoušet sami.

Buďte oporou

Během příprav na testy respektujte právo na studentovo soukromí a dopřejte mu klid. Máte-li v domácnosti mladší děti, dejte pozor, aby vašeho potomka nevyrušovaly. Pokud možno nezahlcujte studenta domácími pracemi. Můžete mu však navrhnout společnou procházku nebo jinou formu odreagování.

Chvalte

Vyjmenujte dítěti benefity, které bude dosažení dobrých výsledků, mít. Kromě toho, že bude mít jistý postup do dalšího ročníku, získá si přízeň učitele a bude se mu snadněji navazovat na další učivo, bude mít sám ze sebe lepší pocit a třeba si zaslouží i nějakou tu odměnu od rodičů.

Chvalte

Pokud studenta pochválíte a odměníte už za snahu se učit a poctivě připravovat, motivujete ho tím do dalšího učení. Může to být maličkost ve formě oblíbeného moučníku nebo upřímná slovní pochvala. Nezapomeňte vyjádřit radost, pokud student test zdárně napíše. Dejte mu najevo, že je to jeho zásluha a jste na něj pyšní.