Jak naučit dítě větší samostatnosti?

14. 10. 2021

Každý žák se musí naučit postupně samostatnosti, aby dokázal zvládat nástrahy světa a žít svůj život beze strachu z odpovědnosti. Žáci základních škol už jsou v mnohých věcech samostatní, ale i tak rodiče čeká dlouhá cesta, než vychovají sebevědomého a samostatného člověka.


Postupujte citlivě a intuitivně

Neposlouchejte zaručené rady svého okolí, co by vaše dítě mělo zvládat. Přistupujte k němu s citem a buďte mu za každé situace oporou. Nechte ho tzv. nabít nos, ale zároveň mu řekněte, že za vámi může kdykoliv přijít. Každé dítě dozrává v jiném věku a přehnaná snaha naučit ho samostatnosti vede jen k marnému úsilí. Věřte, že jako rodič poznáte, až nastane vhodný čas posunout ho v jeho samostatnosti dál.

Poskytněte dítěti prostor, podporujte ho a chvalte ho

Nemějte na dítě přehnané nároky, ale předkládejte před něj splnitelné výzvy. Dítě bude pyšné, že to zvládlo a získá potřebnou sebedůvěru. Pozná, že snahou dosáhne cíle. Nikdy na svou ratolest netlačte a nevyčítejte mu neúspěchy. Naslouchejte své intuici a dejte dítěti prostor a rozhodovací právo, aby mohl svou samostatnost budovat. Ruku v ruce se samostatností dítěte jde i odpovědnost za jeho činy.

Přehnaná péče se nevyplácí

Školou povinné dítě nemusíte vodit za ručičku. Na život je dostatečně připravené, a naopak mu škodíte, když o něj přehnaně pečujete a přenášíte na něj špatné vzorce ze svého dětství. Odsuňte svůj strach o dítko do pozadí a přestaňte ho za každou cenu chránit. Přeneste se přes hromadu příkazů a zákazů, dítě stále neopravujte a budujte v něm sebelásku a sebevědomí.

Dejte dítěti rozhodovací pravomoc

Nesamostatné děti jsou pouze odrazem naší výchovy. Pokud má dítě veškerý servis, přestane si ho brzy vážit a bere ho jako samozřejmost. V dospělosti může mít dítě problém se samo o sebe postarat, protože ho to rodiče nenaučili. Přistupujte k dítku jako k parťákovi, a ne jako autorita. Dohodněte se na tom, že si každý bude rozhodovat o svých věcech sám, ale s ohledem na ostatní členy domácnosti. Dítě si bude muset usměrňovat svůj denní režim a v případě špatného rozhodnutí pochopí, že musí lépe plánovat.

Samostatné děti jsou skvělí partneři

Postupujte krůček po krůčku a učte dítě vážit si činností, které jste doteď pro něj vykonávali vy. Jednou to ocení jeho partner nebo partnerka. Změňte nejprve jednu maličkost a postupně dávejte dítěti prostor pro vážnější rozhodnutí. Dítě musí cítit, že má možnost volby a není do ničeho tlačeno. Vložte do svého dítěte důvěru a neberte mu chuť učit se novým věcem.

  • Státní maturita z českého jazyka 2024
    Maturita z českého jazyka je povinnou součástí maturity. Skládá se ze třech částí. První část tvoří  písemná část, tedy sloh. Potom přijde na řadu didaktický test a nakonec ústní část.
  • Studijní tipy, jak zvládnout učení?
    V dnešním článku se chci věnovat nesmírně důležitému tématu, a to je jak studovat. Možná si myslíte, že to moc nedává smysl, vždyť to přece už dávno víte, chodíme přece do školy! Zkusme se na to ale podívat takto: 
  • Doučujete za férových podmínek?
    Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny a nebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.
  • Získávání studentů na facebookových skupinách
    Práce lektora nekončí jenom u samotného lektorování, ale důležité je se zaměřit i na sebepropagaci a jít novým zákazníkům naproti. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém bychom vám rádi v krátkosti shrnuli, jakým způsobem se prezentovat, a dokonce jakým způsobem oslovit potencionální studenty.
  • Úvod do psychologie
    Psychologie pochází z řeckého psyché (duševno) a logia (věda). Je to věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí. Snaží se je popsat, vysvětlit a predikovat.