Jak dokopat teenagera do učení

03. 09. 2021

Ideální je, když má dítě vnitřní motivaci k tomu se učit. Může se však stát, že vaše dítě žádný smysl v učení nevidí. V takovém případě je třeba s dítětem pracovat. Jak například?


1. Motivujte ho

Zeptejte se, co by potomek rád v životě dělal? Jaké má přání a plány? A společně zkuste přijít na to, které z nich mu půjdou snadněji uskutečnit, pokud studium zvládne.

  • Posdílejte mu svůj příběh a pomozte mu najít vzor v lidech, kteří ho budou inspirovat.
  • Pomoct může i negativní motivace, kdy mu uvedete příklady lidí, kteří si nezodpovědným přístupem zadělali na problémy.

2. Naučte ho pozitivnímu myšlení

Naučte svého potomka myslet pozitivně a nehroutit se z chyb. Pokud si v sobě student po několika neúspěších, za které dostal navíc vynadáno, vypěstuje představu, že je nedostatečný, toto přesvědčení bude nadále určovat jeho přístup k učení.

  • Povzbuzujte ho a nekárejte ho za chyby a neúspěchy.
  • Naučte ho, že každý problém je příležitost a že z náročné situace vede vždy cesta ven.

3. Navrhněte kreativní způsob učení

Pokud sledujete, že vaše dítě přistupuje k učení špatně, navrhněte mu, ať vyzkouší jiné metody učení.

  • Nechte ho, ať prokládá učení zajímavými vzdělávacími videi nebo naučnými filmy.
  • Naučte ho pracovat s myšlenkovými mapami nebo praktickými příklady.

4. Pomozte mu lépe si zorganizovat čas

Stanovte pro svého potomka pravidelný studijní režim. Ideální je, pokud si sám nastolí svůj vlastní harmonogram, kdy se mu nejlépe učí.

  • Naučte ho pracovat v pravidelných časových blocích (např. 25 minut soustředěné práce a 10 minut přestávky). Existují i užitečné mobilní aplikace na odpočítávání času.

5. Poskytněte mu podporu

Pokud student učivo nezvládá samostatně a vy na něj nemáte dostatek času, neváhejte mu sehnat podporu v podobě lektora. Mít se na někoho obrátit, když mám pocit, že v tom plavu, je skutečně důležité, aby student veškerou svou snahu nevzdával.