Doučujete za férových podmínek?

20. 04. 2022

lektor

Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny, anebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně, jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.


Víte kolik tvoří poplatky z odučené hodiny?

Platformy si velmi často berou poplatek za zprostředkování lekcí. Je to naprosto běžná praxe. Důležité je ale věnovat pozornost, kolik takový poplatek je. Dokážete na tuto otázku odpovědět? Běžné poplatky u platforem mohou tvořit 50 až 70 % z lekce. To velmi jednoduchým výpočtem znamená, že pokud lekce stojí 300 Kč a poplatek platformy tvoří 50 % z ceny lekce, výdělek pro vás činí pouhých 150 Kč. Zamyslete se proto nad tím, jestli platformu zbytečně nepřeplácíte výměnou za to, jaké služby Vám nabízí.

Study Hub poslední rok fungoval bez zmíněné monetizace. V současné době se spojením se službou Truano je provoz zpoplatněn. Poplatky jsou odstupňované a fixní.

Můžete si nastavit vlastní cenu lekce?

Dalším důležitým bodem je vlastní nastavení ceníku. To souvisí i s již zmiňovaným poplatkem. V případě, že platformě odvádíte nějaká procenta, můžete si cenu uzpůsobit i vzhledem k poplatkům.

U nás ve Study Hubu necháváme čistě na lektorech, jakou si nastaví hodinovou sazbu. Máme určenou pouze spodní hranici, aby nedošlo k podceňování trhu. S cenou mohou lektoři volně pohybovat dle svých preferencí a zkušeností.

Víte s kým komunikujete? Se studentem nebo s organizací?

Hlavním cílem by měla být přímá komunikace se studentem, se kterým se máte možnost spojit ještě před lekcí, zjistit si podrobnosti a připravit se na lekci. Vyhnete se tak možnému komunikačnímu šumu, který může vzniknout v okamžiku, kdy nejednáte napřímo se studentem, ale máte mezi sebou prostředníka.

Proto je pro nás ve Study Hubu důležitá svoboda lektora, aby mohl volně komunikovat se studentem. V případě jakéhokoliv problému či jiné záležitosti pak máme pro lektory vždy připravenou horkou linku, na kterou se mohou dovolat, a dostane se jim pomoci.

Kolik času vám zabere nutná administrativa?

Lektorování není jenom o samotném vyučování. Skrývá se pod tím práce se studenty, problémy s plánováním lekcí, komunikace a dohledávání plateb. Proto u nás máme pro lektory vytvořený uživatelsky příjemný lektorský systém, který obsahuje vše zmíněné. Dostanete jednoduchý a jasný přehled o proběhlých i následujících lekcí, máte jasný přehled nad financemi a celkově Vám usnadní každodenní agendu lektorování.

Svazují Vás limity, kolik lekcí musíte odučit?

Četnost a počet lekcí, které v měsíci odučíte, by měla být čistě na vašem uvážení. Ve Study Hubu rozumíme, že každý měsíc je jiný, proto v této oblasti nejsou nastaveny žádné limity.

Komunikujete i s ostatními lektory?

Není nic lepšího, než pokud můžete svou práci sdílet i s ostatními lidmi. Proto se snažíme vytvořit komunitu lektorů, se kterými se můžete propojit, sdílet různé tipy a triky i zjišťovat informace a sdílet si materiály. Study Hub má vytvořenou pevnou komunitu lektorů, díky které budete ve spojení se svými zkušenými kolegy.

Dostáváte prostor pro možnou sebeprezentaci?

Možnost sebeprezentace tvoří též důležitou součást spolupráce mezi lektorem a platformou, na které lektor učí. Díky ní si lektor buduje své jméno a dostane se do podvědomí potenciálních zákazníků. Dostává se Vám takové příležitosti?

Ve Study Hubu dáváme lektorům možnost založit si vlastní profil, který zároveň slouží jako osobní webová stránka, na které se mohou lektoři prezentovat. Tato možnost tvoří významnou úsporu času, který byste jinak museli věnovat tvorbě vlastních webových stránek. Profil si jednoduše vytvoříte a zároveň ho budete i spravovat pomocí lektorského systému. Naše lektory si hýčkáme, sdílíme je na sociálních sítích a připravujeme pro ně placené marketingové kampaně.

Můžete v agentuře udělat něco navíc, abyste měli více studentů?

Vzdělávací platformy by se měly snažit podporovat své lektory a vytvářet pro ně příležitosti k získávání dalších studentů.

Na Truano lektorům pomáháme a vytváříme další příležitosti k získávání studentů.


Chcete se dozvědět, jak to u nás chodí?

Registrujte se jako lektor na Truano a vyzkoušejte novou platformu!