Co po střední škole

19. 10. 2021

Už v průběhu studia na střední škole by měl student uvažovat nad tím, kam ho srdce táhne a čemu by se chtěl v další etapě svého života věnovat. Víte, jaké má možnosti? 


1. Vysoká škola

Je-li váš potomek studijní typ a prahne po dalším vzdělání, umožněte mu ve studiu pokračovat.

  • Veřejná vysoká škola je financována státem, počítat tak musíte pouze s výdaji na ubytování, dopravu a stravu. Studium na vysoké škole vyžaduje velkou dávku sebedisciplíny a zodpovědnosti. Důležité je věnovat čas přípravě na přijímací zkoušky, aby potomek zvýšil šanci se na školu dostat. Vyplatí se podat si přihlášku hned na několik škol.
  • Soukromá vysoká škola vyžaduje placení školného, které se pohybuje od 20 000 do 120 000 Kč. Můžete-li si to jako rodiče dovolit a student je k přístupu ke studiu zodpovědný, pak se vyplatí do soukromé školy investovat již kvůli jejímu praktičtějšímu zaměření a individuálnímu přístupu ke studentům. Před výběrem soukromé vysoké školy je dobré si projít reference školy.
  • Vyšší odborná škola může být jak veřejná, tak soukromá. Ukončena je neakademickým titulem DiS. (diplomovaný specialista). Výuka je podobná té na střední škole s pevným rozvrhem od pondělí do pátku. Její absolvování je v porovnání s vysokou školou méně náročné a je více zaměřené na praxi.

2. Nultý ročník

Pokud dítěti nevyjdou napoprvé přijímací zkoušky na vysněnou vysokou školu, má možnost se přihlásit do nultého ročníku na půdě vybrané vysoké školy a připravit se na příští přijímací zkoušky. V soukromých institutech pak může potomek absolvovat roční pomaturitní studium jazyků nebo jiného oboru. Pomaturitní studium není financováno státem, počítejte se školným ve výši kolem 20 000 Kč.

3. Vycestování za prací

Chce si váš potomek odpočinout od učení, rozšířit si obzory a poznat svět? Ideální možnost je vycestovat v podobě práce dobrovolníka, au-paira nebo brigádníka do zahraničí. Je to zkušenost, která potomka posílí a ovlivní na celý zbytek života. Využít k tomu může dlouhé léto po maturitě před nástupem na vysokou školu nebo odjet na celý rok. Na co je dobré se připravit, pokud chcete vycestovat, si přečtěte v tomto článku.

4. Zaměstnání nebo podnikání

Nemůže se vaše dítě dočkat, až bude tvořit hodnoty a vydělávat si vlastní peníze? Nenuťte ho do dalšího studia, pokud to samo necítí. Pokud má pro studium nadání, zkuste si s ním promluvit a probrat společně pro a proti. Rozhodnutí však nechte na něm. Úspěšným a šťastným může být rozhodně i bez akademického titulu. Rozhodující je jeho vlastní přístup.

Každý rodič by měl podpořit svého potomka právě v tom, kam ho to táhne. Důležité je uzřít jeho skutečný potenciál, společně o možnostech mluvit a vzít v potaz finanční možnosti rodiny. Ať už si potomek zvolí jakoukoliv cestu, veďte ho k tomu, aby se dál rozvíjel a pracoval na sobě.

  • Státní maturita z českého jazyka 2024
    Maturita z českého jazyka je povinnou součástí maturity. Skládá se ze třech částí. První část tvoří  písemná část, tedy sloh. Potom přijde na řadu didaktický test a nakonec ústní část.
  • Studijní tipy, jak zvládnout učení?
    V dnešním článku se chci věnovat nesmírně důležitému tématu, a to je jak studovat. Možná si myslíte, že to moc nedává smysl, vždyť to přece už dávno víte, chodíme přece do školy! Zkusme se na to ale podívat takto: 
  • Doučujete za férových podmínek?
    Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny a nebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.
  • Získávání studentů na facebookových skupinách
    Práce lektora nekončí jenom u samotného lektorování, ale důležité je se zaměřit i na sebepropagaci a jít novým zákazníkům naproti. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém bychom vám rádi v krátkosti shrnuli, jakým způsobem se prezentovat, a dokonce jakým způsobem oslovit potencionální studenty.
  • Úvod do psychologie
    Psychologie pochází z řeckého psyché (duševno) a logia (věda). Je to věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí. Snaží se je popsat, vysvětlit a predikovat.