Jak se umět vyrovnat s neúspěchem?

14. 10. 2021

Máš velké ambice a sráží tě na kolena, když nejsi ve škole úspěšný jako jiní spolužáci? Nahlížej na neúspěch jako na hnací motor a vyrovnej se se svou nedokonalostí. Nepodléhej tlaku okolí a zbav se jednou provždy strachu z neúspěchu!


Strach z neúspěchu má kořeny

Strach je přirozená lidská emoce. Každý student se vyrovnává s neúspěchem po svém. Touha po úspěchu a strach ze zklamání pramení z dětství, kdy rodiče od tebe požadovali samé jedničky a skvělé výsledky v zájmových kroužcích. Neúspěch ti může srážet sebevědomí a vyvolat v tobě vztek.

Zastav se v takovém okamžiku! Chybovat je přece lidské a neúspěch k životu patří. Svět se tváří jako dokonalé místo, ale při bližším pohledu zjistíš, že nikdo není dokonalý – ani tví nároční rodiče. Bez chyb, pokusů a omylů by neexistovala moderní vyspělá společnost. Chyby tě posouvají dopředu a měl bys paradoxně ve svém životě za každou chybu poděkovat.

Využij neúspěch ve svůj prospěch

Vezmi si příklad lidí z USA. Lidé vnímají chybu a selhání jako příležitost ke zlepšení. Pouč se z každé chyby, přiznej si ji, přijmi za ni zodpovědnost a využij ji ve svůj prospěch. Nenech si namluvit, že lásku a obdiv si zasloužíš jen tehdy, když neselžeš. Vyrovnej se s neúspěchem při písemce nebo přijímacích zkouškách na vysokou školu, dej průchod svým emocím a mysli na rčení, že všechno zlé je k něčemu dobré.

Negativní emoce musí ven

Nech přes sebe přelít vlnu negativních emocí a postupně přelaď své myšlení na pozitivní vlnu. Rozptyl smutek z neúspěchu relaxací, filmem, procházkou v přírodě nebo poslechem oblíbené hudby. Popovídej si o svých pocitech s blízkými kamarády nebo si zapiš své emoce do deníku. Pomůže ti to utřídit myšlenky.

Pohlédni na neúspěch jinýma očima

Prvotní šok z neúspěchu máš za sebou a říkáš si, co teď. Zkus na celou situaci nahlížet okem nezávislého diváka a zhodnoť celou situaci. V této chvíli si odpověz na otázky:

  • Co stojí za mým neúspěchem?
  • Odpověď: nervozita, tréma, špatná příprava, tlak okolí
  • Kdo mi pomůže s mým problémem a neúspěchem?
  • Odpověď: obrať se na rodiče, přátele, vyučujícího nebo psychologa
  • Můžu danou situaci změnit?
  • Řešení: podej odvolání, domluv si opravný termín zkoušky, požádej o doučování
  • Jak neúspěch ovlivní následující dny a týdny?
  • Řešení: sežeň si srozumitelné studijní materiály, zkus druhý termín přijímaček, poohlédni se po brigádě
  • Jak dosáhnout svých cílů?
  • Řešení: podej příští rok novou přihlášku na vysokou školu, vzdělávej se, získej praxi v nějaké firmě, odjeď na stáž

Ne každý se umí vyrovnat s neúspěchem. Máš pocit, že stojíš nad propastí, ale stále existuje spousta možností, co dál. Pomoci ti mohou chápaví lidé ve tvém okolí. Třeba se díky neúspěchu posuneš směrem, který tě udělá šťastnějším.

  • Státní maturita z českého jazyka 2024
    Maturita z českého jazyka je povinnou součástí maturity. Skládá se ze třech částí. První část tvoří  písemná část, tedy sloh. Potom přijde na řadu didaktický test a nakonec ústní část.
  • Studijní tipy, jak zvládnout učení?
    V dnešním článku se chci věnovat nesmírně důležitému tématu, a to je jak studovat. Možná si myslíte, že to moc nedává smysl, vždyť to přece už dávno víte, chodíme přece do školy! Zkusme se na to ale podívat takto: 
  • Doučujete za férových podmínek?
    Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny a nebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.
  • Získávání studentů na facebookových skupinách
    Práce lektora nekončí jenom u samotného lektorování, ale důležité je se zaměřit i na sebepropagaci a jít novým zákazníkům naproti. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém bychom vám rádi v krátkosti shrnuli, jakým způsobem se prezentovat, a dokonce jakým způsobem oslovit potencionální studenty.
  • Úvod do psychologie
    Psychologie pochází z řeckého psyché (duševno) a logia (věda). Je to věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí. Snaží se je popsat, vysvětlit a predikovat.