Co se změní při přestupu z prvního stupně a na co si dávat pozor?

23. 09. 2021

Pokud vaše dítě nečeká přechod na osmileté gymnázium nebo přestup z vesnické malotřídky do „velké“ školy, mohlo by se zdát, že žádné zásadní změny na druhém stupni „nehrozí“. Není tomu však tak.


Jak se změní sociální vazby na druhém stupni

První změnou, se kterou se dítě může potýkat, je to, že ono samo školu sice nemění, ale někteří spolužáci odejdou na gymnázia.

Ukažte dítěti, že pokud jeho kamarád odešel na jinou školu, neznamená to nutně tragédii. Určitě si ve třídě najde i další blízké přátele. Buďte dětem pozitivním příkladem, co se týče sociálních interakcí a vytvořte doma prostředí vhodné k tomu, aby si sem mohlo nové kamarády pozvat.

Sociální život vašeho potomka se na druhém stupni promění v mnoha ohledech. Pro dítě se zároveň toto období stává počátkem nástupu puberty, která je sama o sobě náročnou etapou, neboť je dospívající citlivější a doslova s ním zmítají emoce. Zároveň však v tomto věku významně rozumově vyspívá. Jde o zásadní životní fázi, která vrcholí postupným přetnutím závislosti na rodičích.

Nelekněte se ani toho, že druhý stupeň je obdobím prvních lásek. Berte svého potomka vážně a jednejte s ním citlivě. Myslete na to, že si sám se sebou ještě neví úplně rady a vy jste tu od toho, abyste mu pomohli s náročným světem nových emocí vypořádat. A nezapomeňte slečnu či mladého muže zavčas poučit o antikoncepci.

Co můžete čekat ohledně učení a dalších aktivit

Dítě se musí při přechodu na druhý stupeň potýkat i se zvyšující se zátěží, kdy mu přibývá předmětů, setkává se s dalšími učiteli, kteří se střídají a s jejichž nároky se vyrovnává.

Podstatnou část školní přípravy by již mělo zvládat samo, jako rodič byste se však o svého potomka, jeho školní výsledky i dění ve škole neměli přestat zajímat. Pravidelná příprava je důležitá, ovšem pozor, dítě se nesmí přetěžovat. S nástupem na druhý stupeň by měl mít rodič pouze kontrolní funkci.

Dohlédněte i na to, co dělá vaše ratolest ve volném čase. Tedy s kým se kamarádí a jakým činnostem se věnuje. Jeho zdárný rozvoj je na místě podpořit i vhodným výběrem zájmů, nabídkou knih a filmů, které mají šanci jej zaujmout.

Přestupu ze základní na střední školu se věnujeme také v tomto článku na Truano.

  • Státní maturita z českého jazyka 2024
    Maturita z českého jazyka je povinnou součástí maturity. Skládá se ze třech částí. První část tvoří  písemná část, tedy sloh. Potom přijde na řadu didaktický test a nakonec ústní část.
  • Studijní tipy, jak zvládnout učení?
    V dnešním článku se chci věnovat nesmírně důležitému tématu, a to je jak studovat. Možná si myslíte, že to moc nedává smysl, vždyť to přece už dávno víte, chodíme přece do školy! Zkusme se na to ale podívat takto: 
  • Doučujete za férových podmínek?
    Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny a nebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.
  • Získávání studentů na facebookových skupinách
    Práce lektora nekončí jenom u samotného lektorování, ale důležité je se zaměřit i na sebepropagaci a jít novým zákazníkům naproti. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém bychom vám rádi v krátkosti shrnuli, jakým způsobem se prezentovat, a dokonce jakým způsobem oslovit potencionální studenty.
  • Úvod do psychologie
    Psychologie pochází z řeckého psyché (duševno) a logia (věda). Je to věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí. Snaží se je popsat, vysvětlit a predikovat.