Nepovedlo se vysvědčení? Zachovejte klid a vhodně komunikujte

16. 09. 2021

Školní výsledky nejsou takové, jaké jste si představovali. Je pochopitelné, že se cítíte frustrovaní. Uvědomujete si však, jak se cítí dítě a jakým způsobem byste si své pocity a vzájemná očekávání měli sdělit navzájem?


S dítětem byste si o vysvědčení či jiných horších známkách měli promluvit bez emocí. Křičet, trestat nebo vyhrožovat skutečně nemá smysl.

Koneckonců, známky jsou částečně i výsledkem vašeho rodičovského působení. Zejména ty závěrečné. Pokud se o dítě zajímáte, o tom, jak bude vypadat vysvědčení, nejspíš dopředu víte a jste tak s případným nevalným prospěchem smíření. A když dítě vydrželo zdařile kamuflovat nevyhnutelnou katastrofu a vy známky nesete těžce, na což máte nárok, doporučují experti hlavně zachovat klid.

Dítě nestresujte, neurážejte a vyvarujte se hodnocení jeho vzhledu nebo charakteru, pokud mu tedy do duše nechcete „zasít“ trauma. Psychologové také důsledně varují před pronášením vět jako: „Nemám tě rád.“ Vaše rodičovská láska se přece v žádném případě neodvíjí od jedniček.

Samostatnou kapitolou jsou věty typu: „S takovými známkami mi nechoď na oči.“ Byť to nemyslíte vážně, dítě to tak může pochopit. V krajním případě by mohlo jednat i zkratovitě, výjimkou není podle odborníků sebepoškozování nebo pokusy o sebevraždu.

Pokud se dítě snaží a učení mu nejde tak jako jeho vrstevníkům, je na místě hledat společnými silami řešení, například v podobě doučování. V případě, že víte, že potomkovo školní úsilí by rozhodně mohlo být o něco vyšší, máte právo ho pokárat. I to však má podle psychologů důvod, na který je potřeba přijít.

Špatné známky proto nedramatizujte, místo toho se snažte, aby dopadla škola příště lépe. Dítě je nutné pozitivně motivovat. Sdělit mu, že z něj s takovými známkami nikdy nic pořádného nebude, případně udílet pouze tresty, považují psychologové za destruktivní přístup.

  • Státní maturita z českého jazyka 2024
    Maturita z českého jazyka je povinnou součástí maturity. Skládá se ze třech částí. První část tvoří  písemná část, tedy sloh. Potom přijde na řadu didaktický test a nakonec ústní část.
  • Studijní tipy, jak zvládnout učení?
    V dnešním článku se chci věnovat nesmírně důležitému tématu, a to je jak studovat. Možná si myslíte, že to moc nedává smysl, vždyť to přece už dávno víte, chodíme přece do školy! Zkusme se na to ale podívat takto: 
  • Doučujete za férových podmínek?
    Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny a nebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.
  • Získávání studentů na facebookových skupinách
    Práce lektora nekončí jenom u samotného lektorování, ale důležité je se zaměřit i na sebepropagaci a jít novým zákazníkům naproti. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém bychom vám rádi v krátkosti shrnuli, jakým způsobem se prezentovat, a dokonce jakým způsobem oslovit potencionální studenty.
  • Úvod do psychologie
    Psychologie pochází z řeckého psyché (duševno) a logia (věda). Je to věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí. Snaží se je popsat, vysvětlit a predikovat.