Jak letos nepodcenit maturity

13. 09. 2021

O kvalitní přípravu k maturitám by se měla postarat především škola, velkou váhu má však i individuální příprava samotného studenta.


Ačkoliv se zdá, že maturita je v nedohlednu, zajímejte se už teď, zda se student již začíná připravovat. Pokud váš potomek nepatří mezi premianty, pak by neměl spoléhat na to, že se na maturitu naučí během „svaťáku“.

  • Zlepšit, co je potřeba
  • Před maturitou je nutné, aby si student zlepšil prospěch v konkrétních předmětech a doplnil látku, v které zaostává. Pokud nemá možnost doplnit si mezery v rámci výuky, neváhejte mu zajistit doučování, díky kterému získá větší sebevědomí.

  • Zpracovat si maturitní otázky
  • Student by si měl s dostatečným předstihem začít pečlivě zpracovávat maturitní okruhy. Pokud má možnost se obrátit na starší studenty, kteří mají maturitu úspěšně za sebou, může je poprosit o již vypracované materiály.

    Mnohem efektivnější je však, když si student okruhy zpracovává sám nebo alespoň přepisuje svými slovy – tím se totiž zároveň učí a do problematiky proniká.

    Tip: Navrhněte, aby dítě otázky zpracovávalo kreativní formou, zapojilo názorné obrázky, kreslilo grafy, myšlenkové mapy a snažilo se každé otázce dokonale porozumět. Pro lepší pochopení jednotlivých témat může zapátrat po výukových videích třeba na YouTube.

  • Nekašlat na povinnou četbu
  • Ačkoliv je seznam literárních děl většinou probírán postupně v hodinách, je dobré, abyste se jako rodiče zajímali, zda student poctivě načítá povinné tituly a dělá si čtenářské záznamy. Můžete svého potomka poprosit, aby obsah knihy po přečtení vždy celé rodině převyprávěl.

  • Zkoušet testy nanečisto
  • Důležitý je rovněž dril v podobě procvičování testovacích otázek nebo třeba psaní slohu. Vzorové maturitní testy najdete na stránkách maturita.cermat.cz včetně klíče, můžete tedy správnost odpovědí studentovi zkontrolovat.

    Pokud je třeba cokoliv dovysvětlit, může se student obrátit na učitele ve škole, případně si vybrat lektora, který s ním bude otázky probírat postupně online. Využít můžete i nejrůznější přípravné kurzy k maturitě.

  • Zůstat motivovaný
  • Aby se student při přípravě na maturitu necítil přetížený, je dobré prokládat učení odpočinkem a pohybovými aktivitami. Pomoct může také vidina odměny, která na studenta čeká po zdárném složení maturitní zkoušky.

    • Státní maturita z českého jazyka 2024
      Maturita z českého jazyka je povinnou součástí maturity. Skládá se ze třech částí. První část tvoří  písemná část, tedy sloh. Potom přijde na řadu didaktický test a nakonec ústní část.
    • Studijní tipy, jak zvládnout učení?
      V dnešním článku se chci věnovat nesmírně důležitému tématu, a to je jak studovat. Možná si myslíte, že to moc nedává smysl, vždyť to přece už dávno víte, chodíme přece do školy! Zkusme se na to ale podívat takto: 
    • Doučujete za férových podmínek?
      Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny a nebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.
    • Získávání studentů na facebookových skupinách
      Práce lektora nekončí jenom u samotného lektorování, ale důležité je se zaměřit i na sebepropagaci a jít novým zákazníkům naproti. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém bychom vám rádi v krátkosti shrnuli, jakým způsobem se prezentovat, a dokonce jakým způsobem oslovit potencionální studenty.
    • Úvod do psychologie
      Psychologie pochází z řeckého psyché (duševno) a logia (věda). Je to věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí. Snaží se je popsat, vysvětlit a predikovat.