Maturita 2024

28. 02. 2022

StudyHub přináší komplexní informace o maturitě pro úspěšné zvládnutí této závěrečné zkoušky dospělosti. Najdete tu vše podstatné, co potřebujete vědět k maturitě a také inspiraci, jak se na maturitu dobře připravit.


Maturita je velmi důležitý přelom a završení jedné životní etapy středoškoláka. Je nejen vstupenkou a podmínkou pro přijetí na vysokou školu, ale i symbolickým odrazovým můstkem do dospělosti. Maturitní zkouška je úplným zakončením středoškolského vzdělání (což je 3 stupeň mezinárodní klasifikace ISCED).

Maturita otvírá mladým lidem cestu na vysokou školu. Těm studentům, kteří nechtějí nebo nemohou pokračovat ve studiu na vysoké škole, nové dveře do světa v podobě volby svého nového povolání, seberealizace a možnosti pracovní kariéry s ukončeným středoškolským vzděláním.

Na tuto chvíli úspěchu v životě se těší snad všichni středoškolští studenti. Končí tím symbolicky i dětství, protože řadě studentů bývá v té době okolo 18 let a plnoletostí vstupují do světa dospělých. Slovo maturita pochází z latiny a znamená zralost.

Aby studenti státní i profilovou maturitu úspěšně zvládli, je třeba se na ní velmi dobře připravit. V posledních zhruba deseti letech jsou maturity výrazně náročnější, než bývaly třeba v 90. letech nebo na počátku tisíciletí. Tehdy měla každá škola svou vlastní maturitu a náročnost a pro učňovské obory byly jiné podmínky, než třeba pro gymnázia. To se změnilo a v dnešní době musí každý student projít stejnou úrovní znalostí, především ve státních didaktických testech. Proto je důležité přípravu na maturitu nepodcenit.

Na Truano studentům v doučování a přípravě na úspěšné absolvování maturity rádi pomůžeme. Najdou u nás lektory pro doučování všech předmětů i komplexní přípravu na státní didaktické testy.

Co je obsahem maturity a jak probíhá zkouška

Česká maturita se skládá ze společné státní části a individuální profilové části. Někdy studenti absolvují i školní části maturity, pokud se pro ně konkrétní škola rozhodne. Ta se liší podle typu a zaměření školy a individuálních preferencí jejího vedení.

1) Státní část  maturity

Společná neboli státní část maturity je povinná a zahrnuje zkoušku z českého jazyka a literatury a potom si studenti volí mezi matematikou nebo cizím jazykem. Matematika tedy ke štěstí těch, pro které je náročná, není povinná. Společnou státní část maturity garantuje CERMAT.

Pokud si student zvolí zkoušku v kombinaci českého jazyka a cizího jazyka, pak musí vypracovat sloh  z češtiny i v cizím jazyce (nejčastěji je to angličtina, němčina, ale francouzština, španělština nebo ruština). Studenti si mohou vybírat ale zkoušku jen z toho cizího jazyka, který se na dané škole učí a pokud absolvovali potřebný počet hodin. Volba jazyka je jistě příjemnější pro studenty, kteří s matematikou zápasí a mají obavy, že by ji nezvládli.

Dále musí maturanti úspěšně zvládnout didaktický test, který má u cizího jazyka tři částí – poslech, test a ústní zkoušky.

Pokud si student zvolí k maturitě  kombinaci předmětů český jazyk a matematika, je potřeba se připravit na psaní slohu z češtiny, dále absolvovat didaktický test a ústní zkoušku. Z matematiky musí zvládnout jen didaktický test.

Navíc si v rámci státní společné maturity může student navíc dobrovolně vybrat další 2 nepovinné předměty.

Zkoušky mají formu didaktického testu a mají hodnocení uspěl nebo neuspěl a hodnocením procentuálního vyjádření úspěšnosti. Ulevit si tak mohou studenti, kteří se bojí hodnocení v klasických známkách.

2) Profilová část maturity

Podobně jako ve společné části je u profilové části maturity povinnou zkouškou pro všechny studenty zkouška z českého jazyka a literatury. Pokud si student ve společné části vybere cizí jazyk, pak skládá v profilové části povinně také zkoušku z vybraného cizího jazyka. V profilové části se ověřuje, jestli studenti umí odborné vědomosti z oboru, které se za roky studia naučili.

Studenti si dále vybírají další 2 až 3 povinné předměty k profilovým zkouškám z aktuální školní nabídky povinných zkoušek, v závislosti na typu školy nebo oboru. Počet povinných zkoušek je pro každý obor vzdělání stanovený v rámcovém vzdělávacím programu.

Profilová část maturity se proto může skládat celkem ze 3 až 5 povinných zkoušek , podle toho jakou další povinnou zkoušku si žák ve společné části vybere a záleží také na počtu „dalších“ profilových zkoušek stanovených rámcovým vzdělávacím programem. Každý žák má také možnost podstoupit jednu až dvě nepovinné profilové zkoušky z dalších předmětů navíc, pokud se na to cítí.

Konkrétní nabídku  předmětů k povinným i nepovinným zkouškám včetně formy, témat a termínů konání určuje ředitel/ka školy podle rámcového a školního vzdělávacího programu.

Jak se správně přihlásit k maturitě

Student si podává přihlášku k maturitě řediteli školy. Děti se speciálními vzdělávacími potřebami, které potřebují přizpůsobit podmínky zkoušky podle doporučení školského  poradenského zařízení a  v souladu s § 20 odst. 4 školského zákona, vyznačují takové požadavky na druhé straně přihlášky.

Co je obsahem maturity

A) Písemná část

Státní část maturity podstupují studenti o něco dříve, než školní část. Nejdříve je čeká psaní slohů z češtiny i z angličtiny.  Podmínkou pro úspěšné absolvování slohové části maturity je dodržení daného počtu slov a slohového útvaru (například esej, vyprávění, příběh, úvaha, nebo popis).

B) Didaktické testy

Pak přijdou na začátku května na řadu didaktické testy. Student se dozvědí výsledek testu před školní částí maturity.

Český jazyk

Co musíte umět, abyste odmaturovali z češtiny? Hodnotí se literární a jazykové dovednosti i schopnosti komunikace. V testu se prokazuje jazyková a literární znalost, jako jsou například pravidla českého pravopisu (potěšením vám může být, že čeština patří mezi nejsložitější jazyky na světě, takže když ji zvládnete, máte být na co hrdí), dále schopnost analýzy slovního tvaru, analýzy jednoduché věty a souvětí, porozumění textu a jeho částem a další oblasti. Určitě je třeba počítat s tím, že testy zkoumají, jestli se student orientuje v české a světové literatuře a literární teorii.

Lektoři českého jazyka

Pomůžeme vám, zajistěte si u nás doučování

Matematika

Jaké požadavky musí student splnit, aby zvládl maturitu z matematiky? Hodnotí se jak umí používat různé pojmy z matematiky, počítat zpaměti, řešit různé početní problémy, vypracovat rovnice, pracovat s prostorovými a rovinnými útvary, a také tvořit matematické modely reálné situace, nebo matematicky argumentovat. Didaktické testy také prověřují, jak student dokáže porozumět matematickému textu, vyhodnotit grafy, diagramy a tabulky, nebo prezentovat své výsledky. Hodnotí se také jak dovedou děti využít odbornou literaturu, internet a pomoci si s kalkulačkou při prezentaci matematického řešení příkladu.

Nevyhnou se ani číselným oborům, algebře, rovnicím a nerovnicím, funkcím nebo posloupnostem a geometrii nebo kombinatorice a základům statistiky.

Lektoři matematiky

Pomůžeme vám, zajistěte si u nás doučování

Angličtina

Jak vysoké nároky jsou na maturanty při zkoušce z angličtiny? Nikdo nebude očekávat, že budete mluvit jako rodilý mluvčí, ale studenti musí prokázat, že zvládnou alespoň úroveň B1 podle evropského rámce. Součástí zkoušky je poslech, čtení s porozuměním, psaný i ústní projev – popis, vysvětlení, a vyjádření různých situací a informací. Je třeba také znát gramatiku pravidla angličtiny. Třetí část testuje, jak dokáže student popisovat různá témata v osobním, každodenním i světovém dění, například v oblasti rodiny, bydlení, vzdělání, volném čase, nakupování, cestování, v práci a další., aby byli schopni použít angličtinu v běžném životě, práci nebo při cestování.

V testech z angličtiny prokazují studenti schopnosti čtení a ovládání jazyka v otázkách s jednou nebo více správnými odpověďmi, nebo přiřazováním.

Lektoři angličtiny

Pomůžeme vám, zajistěte si u nás doučování

C) Ústní část

Ke každému předmětu jako je čeština, matematika, cizí jazyk a další volitelné předměty jsou stanovené otázky a student si je losuje. Na otázku, kterou si vytáhne, musí v časovém limitu obvykle 15 minut odpovědět a říct vše podstatné. K češtině patří i seznam povinné četby a rozbor díla.

V ústní zkoušce z češtiny studenti analyzují literárně -historický kontext literárního díla a dále umělecký i neumělecký text podle seznamu 20 děl české i světové literatury do konce 18 století, 19 století a 20 – 21. století a to z oblasti prózy, poezie i dramatu, která předloží. Učitelé hodnotí jejich schopnost vyjadřování, komunikace, a vědomosti podle typu střední školy. Hodnocení je podle centrální metodiky.
Pokud si potřebujete podrobně ověřit, jaké požadavky k jednotlivým předmětům ministerstvo školství stanovilo, dočtete se je v samostatných dokumentech na stránkách Cermat.

Jak se připravit se Truanem na maturitu

Víme, že maturitní zkouška je náročná a věnujeme tomu patřičnou důležitost. Proto jsme vybrali kvalitní lektory, kteří zájemcům o úspěšné absolvování pomohou se na maturitu dobře připravit.

Truano nabízí doučování a kvalitní přípravu na maturitu. V našem seznamu máme desítky zkušených lektorů, kteří jsou specializovaní na maturitní přípravu. Mladým lidem pomohou s přípravou na jakoukoliv část maturity, ať už jsou to didaktické testy z českého jazyka, cizího jazyka nebo matematiky i dalších předmětů.

Výhodou je, že doučování probíhá online. Proto se můžete s vybraným lektorem připravovat na maturitu z pohodlí domova od svého studijního stolu, případně jiného klidného místa, kde se vám dobře učí. Lektoři jsou často sami studenti a proto mají hlubší pochopení pro to, jak se před maturitou studenti cítíte.

Čeká vás maturita?

Potřebujete pomoci? Sežeňte si doučování.

Co dělat, když u maturity neuspějete?

Pokud student neuspěje u jedné nebo několika povinných zkoušek, může konat až dvě opravné zkoušky (jen z předmětů, v nichž neuspěl, v případě dílčích zkoušek jen tu dílčí zkoušku, v níž neuspěl) po dobu 5 let následujících po ukončení studia na SŠ. Výjimku mají maturanti, kteří byli ve školním roce 2020/21 studenty posledního ročníku a byl jim MŠMT navýšen počet opravných zkoušek a maturantům, kteří byli v daném roce přihlášeni k těmto zkouškám v jarním/podzimním termínu v rámci opravné nebo náhradní zkoušky.

K opravné zkoušce je nutné se přihlásit u ředitele školy.

Co dělat v případě, že neuspějete ani u posledního opravného pokusu? Možností je požádat o přijetí ke vzdělávání v jakémkoli oboru vzdělání v jakékoli střední škole (tj. i na stejné škole, kde jste úspěšně dokončili poslední ročník) do vyššího ročníku. Rozhodnutí je na řediteli školy. Poté se můžete znovu přihlásit k maturitě. Pokud již máte maturitu z předchozího vzdělávání, může vám ředitel uznat profilovou část maturitní zkoušky (podrobněji § 81 odst. 6 školského zákona). U společné části se jinak k předchozím výsledkům nepřihlíží.

Kde se můžete k rozhodnutí odvolat?

Pokud nastane černý scénář a maturitu nebo některý z předmětů nezvládnete, máte možnost   – u Profilové zkoušky do 20 dnů po konání maturity musíte písemně požádat krajský úřad nebo magistrát o přezkoumání průběhu a výsledku zkoušky (rozhodnutí o vyloučení).

 – v případě didaktického testu společné části maturitní zkoušky do 20 dnů od konce období pro konání didaktických testů musíte písemně požádat Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy o přezkoumání výsledku/rozhodnutí o vyloučení.

  • Video: Maturita z matematiky s Jakubem – didakťák 2021/21
    Trápí Vás didaktické testy z matematiky? Náš lektor Jakub Vám ukáže, jak vypočítat úlohu č. 21 z roku 2021.
  • Video: Maturita z matematiky s Jakubem – didakťák 2021/19
    Trápí Vás didaktické testy z matematiky? Náš lektor Jakub Vám ukáže, jak vypočítat úlohu č. 19 z roku 2021.
  • Video: Maturita z matematiky s Jakubem – didakťák 2021/16
    Trápí Vás didaktické testy z matematiky? Náš lektor Jakub Vám ukáže, jak vypočítat úlohu č. 16 z roku 2021.
  • Státní maturita z matematiky 2022
    Maturita z matematiky je spolu s vybraným cizím jazykem jedním z povinně volitelných předmětů, které jsou součástí části společné státní maturitní zkoušky. Písemná maturitní práce z matematiky je pro mnohé student velmi obávaná část maturitní zkoušky. Pokud se necítíte tak dobří, můžete si vybrat cizí jazyk.
  • Didaktické testy z anglického jazyka
    Jednou z  částí maturitní zkoušky z angličtiny je didaktický test. U každé úlohy je jedna správná odpověď. Za nesprávné nebo nezodpovězené otázky se body neodečítají. Ačkoliv se jedná o nejvíce vybíraný předmět u maturitní zkoušky, patří rozhodně k nejsložitějším předmětům.
  • Didaktické testy z matematiky
    Další částí maturitní zkoušky z matematiky je obávaný didaktický test. Pro spoustu studentů může didaktický test vytvářet velký stres a obavy. Níže naleznete potřebné informace i testy ke stažení.