Jak dítě nejlépe připravit k přijímačkám na střední?

10. 09. 2021

Vašeho teenagera čeká důležitý životní milník v podobě přijímacích zkoušek na střední školu. Jak se na zkoušky adekvátně připravit?


Na školáky čekají jednotné testy z matematiky a českého jazyka

Studenti jsou v současné době již povinni skládat jednotné přijímací zkoušky. A to, ať už se rozhodnou studovat na gymnáziu nebo na odborné střední škole.

Jednotné přijímací zkoušky připravuje pod dohledem ministerstva školství organizace CERMAT. Testy se skládají z matematiky a českého jazyka. Zájemci o studium si v současné době mohou podat přihlášku na dvě střední školy.

Pečlivá příprava na přijímačky je základ

Uchazeč se prakticky neobejde bez domácí přípravy, nadstandardně může zvolit i skupinové kurzy nebo individuální přípravu s lektorem. Začít je nutné včas, doporučuje se vyhradit si na přípravu na zkoušky alespoň tři měsíce.

Váš potomek by měl začít tím, čemu nerozumí a v čem si není příliš jistý. Získá tak dostatek času na pochopení látky a nebude cenný čas utrácet na učivo, které má prakticky „v malíčku“.

Je vhodné podívat se na testové úlohy z let minulých a na jejich podmínky. Otázky mohou být formulovány jinak, než na co je žák dosud z běžných hodin zvyklý.

Dítě by mělo počítat i s tím, že u zkoušky má jen omezený čas na vyplnění otázek. A že časový stres ke zkouškám patří, ověřit psychickou odolnost budoucího středoškoláka a schopnost pracovat pod tlakem je také důležitým úkolem přijímaček.

Zaměřte se i na školní část zkoušek

Mějte na paměti, že potřebný počet bodů, které je nutné z jednotné části získat, se liší podle konkrétní školy. Jsou zkrátka ty, o které je větší zájem, proto je bodová hranice pro přijetí vyšší. Platí to zejména pro výběrová gymnázia. To je nutné zjistit předem.

Individuálně si každá škola může stanovit doplňkové testy. Ty mají často například podobu z cizího jazyka nebo pohovoru, kde má žák za úkol prokázat svou motivaci ke studiu.

Pochopitelně si tímto způsobem může pomoci a „přihrát“ si tak cenné body, pokud je například v angličtině student zdatný. Závisí to ale na jeho preferencích a na tom, o kterou školu má zájem. Opět je na místě se podívat na zadání z uplynulých let, aby si žák udělal představu o typu úloh.
O tom jak zvládnout přijímačky si můžete přečíst také v tomto článku na Truano.

  • Státní maturita z českého jazyka 2024
    Maturita z českého jazyka je povinnou součástí maturity. Skládá se ze třech částí. První část tvoří  písemná část, tedy sloh. Potom přijde na řadu didaktický test a nakonec ústní část.
  • Studijní tipy, jak zvládnout učení?
    V dnešním článku se chci věnovat nesmírně důležitému tématu, a to je jak studovat. Možná si myslíte, že to moc nedává smysl, vždyť to přece už dávno víte, chodíme přece do školy! Zkusme se na to ale podívat takto: 
  • Doučujete za férových podmínek?
    Ať už je pro Vás lektorování jen příjemné zpestření jiné pracovní rutiny a nebo se mu věnujete na plný úvazek, je důležité si nastavit takové podmínky, abyste s nimi byli spokojeni. Víte vlastně jaké podmínky máte nastaveny s Vaší agenturou? Jak ale vypadají takové vhodné podmínky? O několika hlavních indikátorech transparentní spolupráce si povíme níže.
  • Získávání studentů na facebookových skupinách
    Práce lektora nekončí jenom u samotného lektorování, ale důležité je se zaměřit i na sebepropagaci a jít novým zákazníkům naproti. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém bychom vám rádi v krátkosti shrnuli, jakým způsobem se prezentovat, a dokonce jakým způsobem oslovit potencionální studenty.
  • Úvod do psychologie
    Psychologie pochází z řeckého psyché (duševno) a logia (věda). Je to věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí. Snaží se je popsat, vysvětlit a predikovat.